Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2011,
19.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Libija Slovenija

Ponedeljek, 18. 7. 2011, 19.45

7 let, 12 mesecev

Slovenija naj bi priznala nacionalni prehodni svet v Libiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska vlada naj bi v sredo priznala nacionalni prehodni svet v Libiji kot legitimnega predstavnika Libijcev v času do vzpostavitve prehodne oblasti oziroma priprave volitev.

Tako je v Bruslju nakazal zunanji minister Samuel Žbogar. V sredo bo sicer v Bengaziju državna sekretarka Dragoljuba Benčina, ki bo tja odnesla veliko pošiljko zdravil. Na vprašanje, ali bo Slovenija priznala libijski nacionalni prehodni svet, je minister odgovoril, da bo slovenska vlada o tem razpravljala v sredo in menil, da bo sprejela oziroma priznala nacionalni prehodni svet kot legitimnega predstavnika libijskega ljudstva.

"En korak naprej od dosedanjega stališča EU"

Zunanji ministri EU so sicer sprejeli sklepe o Libiji, v katerih so prehodni svet priznali kot legitimnega predstavnika libijskega naroda, kar je po besedah ministra Žbogarja "en korak naprej" od dosedanjega stališča EU.

"Treba je uskladiti pravni okvir"

Slovenija je ob tem po ministrovih besedah poudarila, da je treba poenotiti priznavanje oziroma prepoznavanje nacionalnega prehodnega sveta v Libiji oziroma uskladiti pravni okvir, pod katerim se libijske upornike prepoznava.

Poudarili so potrebo po humanitarni pomoči Libiji

Sicer pa je v Bruslju po besedah vodje slovenske diplomacije več ministrov poudarilo potrebo po humanitarni pomoči v Libiji ter opozorilo na pomanjkanje zdravil, zdravniškega osebja in nujnost oskrbe ranjencev.

Zato obisk državne sekretarke Benčine v sredo v Bengaziju po ministrovih besedah "prihaja ravno ob pravem trenutku". "Državna sekretarka bo s seboj peljala veliko količino zdravil, tako da bo to zelo dobrodošla poteza slovenske strani," je poudaril Žbogar.

Zunanji ministri so sicer pozvali visoko zunanjepolitično predstavnico unije Catherine Ashton, naj nadaljuje tesne stike z Afriško unijo, Arabsko ligo in vsemi, ki iščejo politično rešitev.

Tudi Slovenija je izpostavila nujnost politične rešitve in tesnejšega povezovanja z Afriško unijo. Poleg tega je po ministrovih besedah opozorila na kršenje človekovih pravic, tudi na strani vojske nacionalnega prehodnega sveta.

Ne spreglejte