Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2016,
18.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

7

Natisni članek

Sreda, 9. 11. 2016, 18.48

6 let, 6 mesecev

Turistični križkraž

Sevniške poti prve dame ZDA #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

7

Najbolj podjetni krajani Sevnice so danes vneto razmišljali, kako čim bolje izkoristiti zanimanje, ki te dni vlada za njihov kraj. Sestavili smo seznam TOP 5 sevniških poti prve dame ZDA.

Razgled za milijon dolarjev: pogled na sevniški grad | Foto: Matej Leskovšek Razgled za milijon dolarjev: pogled na sevniški grad Foto: Matej Leskovšek

Postavili smo se v kožo turista, ki bi ga v Slovenijo pripeljala želja spoznati značilnosti kraja, kjer je odraščala nova prva dama ZDA Melania Trump.

Kako bodo to dejstvo izkoristili v Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, nam je ob dopoldanskem spremljanju ameriških volilnih rezultatov že razkrila njihova direktorica Mojca Pernovšek, kam pa bi turiste napotili domačini?


Kako je Balkan Donaldu Trumpu pomagal do selitve v Belo hišo

Učna ura za slovenske politike

Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo

"Američani so izbrali nekoga, ki jim daje upanje, da bo uredil vse njihove težave"

Hillary Clinton: Ta poraz boli, ampak nikoli ne smemo nehati verjeti


Sevniške poti Melanie Trump

To je stanovanjski blok, v katerem je odraščala prva dama ZDA. | Foto: Matej Leskovšek To je stanovanjski blok, v katerem je odraščala prva dama ZDA. Foto: Matej Leskovšek

1. Stanovanjski blok, kjer so prebivali Knausovi

Prva postojanka tujih turistov bi lahko bil stanovanjski blok v Ulici heroja Maroka v Sevnici, kjer so v trisobnem stanovanju v 4. nadstropju Knausovi živeli v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Tja so se preselili iz sosednjega bloka, nam je zaupala nekdanja soseda družine Knaus, gospa Zlata. Melanijo je opisala kot izredno vljudno dekle, ki je že v mladih letih izstopalo zaradi svoje naravne lepote.

Knausovi so živeli v trisobnem stanovanju v četrtem nadstropju. | Foto: Matej Leskovšek Knausovi so živeli v trisobnem stanovanju v četrtem nadstropju. Foto: Matej Leskovšek

"Lani smo prenovili pročelje, kot da bi vedeli, da se nam obeta takšno medijsko zanimanje," se je pošalila. Toliko tujih novinarjev, kot se jih je namreč med ameriško volilno kampanjo zvrstilo v Sevnici, se jih seveda ni še nikoli.

Množični obisk iz tujine so nam potrdili tudi v turistični pisarni v Sevnici, kjer za zdaj posebnega turističnega programa, povezanega s prvo damo ZDA, še nimajo, navezali pa bi ga na že obstoječi program Mesto lepih deklet, ki vključuje ogled vseh najpomembnejših sevniških znamenitosti na čelu s sevniškim gradom in dvema vinskima cestama. Program obstaja že nekaj mesecev, a večjega zanimanja zanj še ni bilo. "Za zdaj smo opazili večji obisk medijskih hiš, sčasoma pa upamo na tudi večje število turistov," nam je povedal informator Zdravko Remar.

Hiša, v katero so se preselili iz stanovanjskega bloka, že nekaj let sameva.  | Foto: Matej Leskovšek Hiša, v katero so se preselili iz stanovanjskega bloka, že nekaj let sameva. Foto: Matej Leskovšek

Pred hišo je poštni nabiralnik, kot jih pogosto uporabljajo v ZDA. | Foto: Matej Leskovšek Pred hišo je poštni nabiralnik, kot jih pogosto uporabljajo v ZDA. Foto: Matej Leskovšek

2. Domača hiša z ameriškim poštnim nabiralnikom

Naslednji turistični postanek bi lahko bil pred stanovanjsko hišo Knausovih, vanjo so se preselili iz bloka. Prepoznate jo po značilnem ameriškem poštnem nabiralniku. Hiša že nekaj let sameva, saj so se vsi člani družine Knavs že pred leti preselili v ZDA.

Osnovna šola, ki jo je obiskovala Trumpova.  | Foto: Matej Leskovšek Osnovna šola, ki jo je obiskovala Trumpova. Foto: Matej Leskovšek

Sevnica | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

3. Osnovna šola, kjer je Trumpova drgnila šolske klopi

Hiter obhod bi si lahko privoščili tudi v osnovni šoli Save Kladnika v Sevnici, kjer je najbolj znana Slovenka onkraj luže drgnila šolske klopi.

Grad Sevnica | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

4. Brez sevniškega gradu ne gre

Brez dvoma ne bi smeli izpustiti ogleda Gradu Sevnica, ki ponosno kraljuje na razglednem griču nad starim mestnim središčem Sevnice. Glede na to, da tamkajšnji šolarji vsaj enkrat v izobraževalnem procesu obiščejo ta del Sevnice, je bila prav gotovo enkrat med njimi tudi Melania.  

Oskrbnik Tončkovega doma na Lisci, ki so ga pred dvema letoma obiskali tudi starši Melanie Trump, Franc Krašovec že razmišlja, da bi v nabor palačink z 20 okusi umestil tudi palačinke Melanie Trump. | Foto: Matej Leskovšek Oskrbnik Tončkovega doma na Lisci, ki so ga pred dvema letoma obiskali tudi starši Melanie Trump, Franc Krašovec že razmišlja, da bi v nabor palačink z 20 okusi umestil tudi palačinke Melanie Trump. Foto: Matej Leskovšek

5. Na Tončkovem domu kmalu tudi palačinke Melanie Trump

Z družino se je verjetno kdaj povzpela tudi do Tončkovega doma na Lisci, priljubljene planinske postojanke nekdanjega jugoslovanskega predsednika Tita, od koder se ponuja razgled na panoramo mesteca s pet tisoč prebivalci.

Kočo ste lani in letos uvrstili v finale akcije Naj planinska koča na www.siol.net, znana pa je tudi po tem, da ponuja 20 različnih okusov palačink. Oskrbnik Franc Krašovec nam je potrdil, da intenzivno razmišlja o tem, da bi mednje uvrstili tudi palačinke Melanie Trump.

Tončkov dom palačinke | Foto:

"Najprej moramo raziskati, kaj ji je v mladosti najbolj teknilo, potem bomo pripravili prav tak namaz," je napovedal Krašovec, ki se bo po informacije obrnil na prijatelje žene novega ameriškega predsednika. Spomnil se je tudi zadnjega obiska Melanijinih staršev, ki so si na Tončkovem domu pred dvema letoma privoščili ajdove žgance in gobovo juho.

Ne spreglejte