Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
9. 11. 2016,
20.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

digizgodbe Hillary Clinton Donald Trump volitve v ZDA 2016 ameriške volitve

Sreda, 9. 11. 2016, 20.40

6 let, 7 mesecev

Zakaj je Hillary Clinton izgubila, Donald Trump pa zmagal

Kako je Balkan Donaldu Trumpu pomagal do selitve v Belo hišo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ena od pomembnih, a pogosto spregledanih uteži, ki so jeziček na tehtnici ameriških predsedniških volitev prevesile na stran novoizvoljenega Donalda Trumpa, je bila sodobna tehnologija. Trumpu je bila bolj naklonjena kot Clintonovi oziroma jo je znal bolje izkoristiti. 

Tehnološkega razvoja sta se kandidat in kandidatka za novega predsednika Združenih držav Amerike v svojih volilnih kampanjah dotaknila zelo površinsko, a to ne pomeni, da tehnologija ni pomagala odločiti izida volitev. Kako?

Lažne novice z Balkana

Skupina najstnikov iz mesta Veles v Makedoniji je v zadnjem letu ustvarila več kot sto spletnih strani, na katerih objavljajo lažne politične novice, večina pa jih je (bila)voda na mlin Donaldu Trumpu. 

"Hillary gre v zapor! Papež kristjanom prepoveduje, da bi volili Hillary! Oglejte si posnetek seksa Hillary in Billa Clintona!" Novice, ki ne temeljijo na resničnih dejstvih, temveč so izmišljotine, kar so njihovi avtorji tudi priznali, niso šle mimo uporabnikov. Številne je na družbenih omrežjih delilo tudi več kot 100 tisoč ljudi! 

Primeri lažnih novic o Donaldu Trumpu, Hillary Clinton in bitki za Ovalno pisarno.  | Foto: Primeri lažnih novic o Donaldu Trumpu, Hillary Clinton in bitki za Ovalno pisarno.

Zakaj objavljajo članke, ki so pro Trump in anti Clinton? Zaradi denarja, so pojasnili za ameriški medij Buzzfeed. Ker bralce štejejo v milijonih, ogromno zaslužijo s tem, da podjetjem na spletnih straneh prodajajo oglasni prostor.

Trump, kralj Twitterja

Twitter je bil v času ameriških volitev v ZDA ob televiziji daleč najpomembnejši medij za širjenje glasu o Clintonovi in Trumpu, precej bolje pa ga je znal izkoristiti drugi. Trump je imel še pred začetkom volilne kampanje na Twitterju veliko večjo bazo sledilcev kot Hillary Clinton, a to niti ni bil najbolj pomemben dejavnik. 

Trump je na Twitterju aktiven precej bolj od Hillary Clinton. Približno polovico tvitov objavi sam, medtem ko jih je Clintonova letos sama napisala le malce manj kot 60.  | Foto: Trump je na Twitterju aktiven precej bolj od Hillary Clinton. Približno polovico tvitov objavi sam, medtem ko jih je Clintonova letos sama napisala le malce manj kot 60. 

Precej bolj so Trumpu pomagali njegovi superrepublikanski in proti Clintonovi nastrojeni konservativni sledilci, ki so napadali in z dajanjem v nič ter posmehovanjem delili njene tvite. Pri podobno mislečih uporabnikih Twitterja so s tem utrjevali prepričanje Donald=dobro, Hillary=slabo, širili pa ga tudi med neopredeljene uporabnike. 

Še večjo vlogo so odigrali ameriški mediji. Trump je že od svoje pridružitve Twitterju marca 2009 znan po tem, da objavlja srborite, nestrpne, šokantne tvite. Ameriški mediji so iz ogromno Trumpovih objav na Twitterju naredili samostojne zgodbe, s čimer je novoizvoljeni predsednik ZDA pridobil občutno več medijske pozornosti od svoje protikandidatke. 

Trump ni osvojil le Twitterja, temveč tudi Facebook. Tale graf prikazuje število uporabnikov, ki so si v oktobru ogledali videoposnetke Donalda Trumpa (rdeča krivulja) in Hillary Clinton (modra krivulja). Foto: Ezy Insights | Foto: Trump ni osvojil le Twitterja, temveč tudi Facebook. Tale graf prikazuje število uporabnikov, ki so si v oktobru ogledali videoposnetke Donalda Trumpa (rdeča krivulja) in Hillary Clinton (modra krivulja). Foto: Ezy Insights

Dokaz, da je bil Twitter zelo pomembna volilna fronta, je najnovejša raziskava analitične hiše Pew Research. Ugotovili so, da je 20 odstotkov oziroma petina ameriških volivcev zaradi objav na družbenih omrežjih spremenilo mnenje o kandidatih za novega predsednika ZDA. To je storilo precej več demokratov kot republikancev. 

Hekerski napad na štab Clintonove

Vodjo volilne kampanje Hillary Clinton so pred časom napadli hekerji in mu ukradli e-poštna sporočila, spletna stran Wikileaks pa jih objavljala v mesecih in tednih pred volitvami za novega predsednika ZDA. Od več kot 30.000 sporočil, ki jih je objavil Wikileaks, jih je skoraj 7.600 poslala sama Hillary Clinton oziroma njen tiskovni predstavnik.

Čeprav je težko reči, da je prav vsebina elektronskih sporočil med Clintonovo in njenimi sodelavci nekdanjo prvo damo stala vnovične selitve v Belo hišo, je incident vsekakor igral veliko vlogo.

Bolj pomembno od vsebine pisem je namreč dejstvo, da se je Hillary Clinton z uporabo zasebnega in ne državnega strežnika, ki bi njeni komunikaciji nudil ustrezno zaščito, požvižgala na občutljivost informacij, s katerimi razpolaga kot pomembna ameriška državnica.

Zaradi tega dogodka je Clintonovo (na fotografiji v družbi moža Billa) marsikdo, med drugim tudi njen protikandidat Donald Trump, pred volitvami obtožil, da ji kot kandidatki za predsednico ZDA ni mar za morebitno ogrožanje državne varnosti, do česar bi lahko prišlo z uhajanjem posebej zaupnih informacij.  | Foto: Reuters Zaradi tega dogodka je Clintonovo (na fotografiji v družbi moža Billa) marsikdo, med drugim tudi njen protikandidat Donald Trump, pred volitvami obtožil, da ji kot kandidatki za predsednico ZDA ni mar za morebitno ogrožanje državne varnosti, do česar bi lahko prišlo z uhajanjem posebej zaupnih informacij.  Foto: Reuters

Preberite še:
-> Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na slovensko gospodarstvo
-> "Američani so izbrali nekoga, ki jim daje upanje, da bo uredil vse njihove težave"

-> Kako bo Melania Trump kos vlogi prve dame
-> Kdo je na volilni zabavi v Ljubljani navijal za Trumpa in Hillary #foto
-> Melanijina prijateljica iz otroštva: Vesela sem zanjo

-> Kako je Donald Trump zavrnil ponudbo za nakup ljubljanskega Nebotičnika
-> Kaj lahko počneva ti in jaz, novi predsednik ZDA Donald Trump pa ne bo mogel

Ponavljanje za Obamo se Clintonovi ni izšlo

Predsednik ZDA v odhajanju Barack Obama je na volitvah dvakrat med drugim slavil zato, ker je pri svoji kampanji uspešno uporabil tako imenovani big data, masovno zbiranje in analiziranje podatkov o volivcih. 

Trump je tovrstno pomoč pri zbiranju informacij o volivcih pred mesecih označil za precenjeno, Clintonova pa jo je aktivno uporabljala, vsaj tako so trdili številni strokovnjaki za big data, kot je znani analitik Eric Siegel.

Izraz big data v prvi vrsti pomeni velike zbirke podatkov, a bolj kot njihova količina je pomembno to, kaj lahko organizacije, najsi gre za vlade ali podjetja, s temi podatki storijo. Uporabnost zbiranja in analize podatkov v sklopu big data je predvsem sprejemanje boljših odločitev ali strateških potez tako na političnem kot gospodarskem področju.

Kot se je izkazalo danes zjutraj, je big data Clintonovo pustila na cedilu. 

To se je, kot piše ameriški tehnološko-poslovni medij Venture Beat, zgodilo zato, ker so se v njenem volilnem štabu zaradi big date preveč osredotočili na pridobivanje volivcev v zveznih državah, kjer je oziroma bi zanjo tako ali tako glasovala večina, premalo pa na zvezne države, kjer je večji delež elektorskih glasov pobral Donald Trump. | Foto: Reuters To se je, kot piše ameriški tehnološko-poslovni medij Venture Beat, zgodilo zato, ker so se v njenem volilnem štabu zaradi big date preveč osredotočili na pridobivanje volivcev v zveznih državah, kjer je oziroma bi zanjo tako ali tako glasovala večina, premalo pa na zvezne države, kjer je večji delež elektorskih glasov pobral Donald Trump. Foto: Reuters

Ne spreglejte