Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
7. 5. 2016,
17.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

Donald Trump prva dama The New Yorker Melania Trump

Sobota, 7. 5. 2016, 17.27

6 let, 6 mesecev

Kako bo Melania Trump kos vlogi prve dame

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Priznana in legendarna revija The New Yorker je pred meseci kar nekaj strani namenila naši Melanii Trump.

V majski izdaji revije The New Yorker, ki izhaja že od leta 1925, je novinarka Lauren Collins izdelala (ne prav prijazen) profil morebitne prve dame, Melanie Trump.

Manekenka s plehkimi hobiji

Najprej se je spotaknila ob njene hobije in Donaldovo stališče o priseljencih. Melanio primerja z Louiso Adams, ženo šestega ameriškega predsednika Johna Adamsa. Louisa je bila prva priseljena prva dama, čeprav je nekateri ne štejejo za priseljenko, saj je bil njen oče Američan. Louisa je igrala harfo, pisala satirične drame in vzgajala sviloprejke, za Melanijine hobije pa porogljivo našteva pilates in branje revij.

Tudi Donaldova mama je bila priseljenka iz Škotske, prav tako prva žena Ivana, ki se je rodila na Češkoslovaškem. Zato avtorica  predlaga, da bi si Trump moral zgraditi zid kar okoli svojih hlač. Trump namreč sanja o zidu, ki bi priseljencem preprečeval vstop v ZDA, ko pa ga opomnijo na to, da je tudi njegova žena priseljenka, se brani z besedami, da je ona legalna priseljenka. Zanj je supermodel brez celulita, ki skrbi za neverjeten seks, kot se rad redno hvali. "Kje je moj supermodel," se je nekoč zadrl z odra. Avtorica pravi, da hoče Donald s tem odvrniti pozornost od Melanijine inteligence, da je ljudje ne bi jemali kot tepko. 

Ko Melania javno spregovori, ves čas samo hvali svojega moža, ni duhovita in mnogi imajo občutek, da so njeni stavki naučeni. | Foto: Ko Melania javno spregovori, ves čas samo hvali svojega moža, ni duhovita in mnogi imajo občutek, da so njeni stavki naučeni.

Naučena žena proti samostojni in pametni hčerki

Ob tem je opozorila na Melaniin pust besedni zaklad, češ da se drži obrabljenih odgovorov v stilu: "Je (Donald, op. p.) izjemen pogajalec", in: "Oba sva zelo samostojna," omenja pa tudi njeno priljubljeno frazo "od A do Z". Recimo: "Temu sledim od A do Z", "V svojo kolekcijo sem vpletena od A do Z", in tako naprej. "Nima nobene povezave s svojo domovino in ima preteklost nune," še pišejo. "Držala se je zase in v njeni zgodovini ni nobenih nekdanjih fantov," navaja Collinsova.

Na drugi strani pa ima 69-letni Donald ob sebi hčerko Ivanko, ki mu svetuje pri poslovnih odločitvah, z njim debatira in mu podaja mnenje, z njim potuje, spremljala ga je tudi na oder, ko je oznanil svojo kandidaturo za predsednika. Medtem ko zna Melania govoriti le o "svojih dveh fantih" ali o "mojem malem fantu" ali o "mojem velikem fantu".

Avtorica članka omeni tudi knjigo Bojana Požarja in Igorja Omerze, ki sta jo napisala za ameriški trg: Melania Trump - The Inside Story: From a Slovenian communist Village to the White House (Iz komunistične vasi v Belo hišo). Doda, da je knjiga od sredine februarja na voljo tudi v kindle različici, ter da je knjigo vredno prebrati tudi zato, ker naj bi zaradi navedb v njej Donald grozil s tožbo Bojanu Požarju, natančneje zato, ker je v knjigi zapisano, da ima Melania prsne vsadke. Kar sicer meni tudi fotograf Stane Jerko, ki je Melanio odkril - to je povedal v intervjuju za naš portal.

Za Ivanko se je Donald pošalil, da če ne bi bil njen oče, bi najbrž imel razmerje z njo. Kot kaže, bi bila tudi boljša prva dama.  | Foto: Za Ivanko se je Donald pošalil, da če ne bi bil njen oče, bi najbrž imel razmerje z njo. Kot kaže, bi bila tudi boljša prva dama.

Pasivna prva dama, ki lahko škodi narodu 

Collinsova je v članku omenila knjigo Hidden Power: Presidential Marriages That Shaped Our History (Skrita moč: Predsedniški zakoni, ki so oblikovali naš narod, op. p.), ki jo je napisala novinarka in pisateljica Kati Marton. V njej je spregovorila o moči prve dame in vplivu, ki jo ima na svojega moža, predsednika in s tem tudi na ves narod. Vloga prve dame je še močnejša kot vloga predsednika, pravi. Prva dama je namreč prva oseba, s katero  predsednik zjutraj spregovori, in zadnja, ki jo vidi, ko gre spat. Predsedovanje je po njenem mnenju delo za dva človeka.

"Če bi kar naenkrat dobili prvo damo, ki je manekenka in bi se po njej lahko zgledovali samo v modnem smislu, bi to imelo resne posledice," Martonovo citira New Yorker. "Če ima predsednik pametno, hitro mislečo partnerico, ki lahko takoj dobi njegovo pozornost in mu pove, kaj se dogaja v svetu, hkrati pa mu zna v obraz povedati, kdaj se obnaša kot idiot, je to v našem interesu." Pasivna prva dama pa lahko le škoduje predsedniku in tudi narodu, pravi. "Melania bi bila v tem primeru najmanj izkušena in najslabše pripravljena prva dama v naši zgodovini."

Barron je star deset let in ima menda podobne hobije kot oče: posel in golf. | Foto: Barron je star deset let in ima menda podobne hobije kot oče: posel in golf.

Neskromna Melania

Če avtorica ni zapisala že dovolj razlogov, zakaj Melania ne bi bila primerna prva dama, pa na koncu opozori še na to, kako nedostopna, ledena in vzvišena je. "Melania raje igra ledeno kraljico kot družinsko mamo," pravi in dodaja, da se nikoli ne pošali na račun svojega moža (kot je to na primer počela Michelle Obama), ter da ima na obrazu ves čas resen izraz. "Najbolj neameriška stvar na njej je, da je zelo diskretna glede svojih pomanjkljivosti."

Prva dama bi morala biti tudi skromna, piše Collinsova, zato ji ni povsem všeč, da se Melania prav nič ne trudi skrivati 25-karatnega diamantnega prstana, ki ji ga je za deseto obletnico poroke podaril Donald, formalnega življenjskega stila (za sina Barrona je dejala, da nikoli ne nosi trenirke), rada pa se pohvali tudi s tem, koliko nepremičnin imajo v lasti. 

Je nezanimiva in ne vidi, kako bi se lahko ameriški narod zgledoval po njej, kot so se nazadnje po Michelle Obama, v preteklosti pa po Jackie Kennedy, Betty Ford in celo po Hilary Clinton, ki bo morda postala še prva predsednica v zgodovini ZDA.

Članek je bil objavljen maja letos, ko je začelo kazati, da je Donald Trump resen kandidat za 45. predsednika ZDA.

Ne spreglejte