Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2008,
9.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 19. 9. 2008, 9.28

8 let

Severna Koreja bo ponovno zagnala jedrski reaktor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Severna Koreja se pripravlja na ponoven zagon svojega jedrskega reaktorja v Yongbyonu, je iz Pjongjanga sporočil diplomat Hyun Hak Bong.

Kot je dejal, je Severna Koreja prekinila onesposabljanje reaktorja, ker ZDA niso spoštovale dogovora o pomoči v zameno za zaustavitev severnokorejskih jedrskih objektov. Kdaj naj bi reaktor v Yongbyonu ponovno začel obratovati, Hyun ni povedal. Hyun je novico sporočil pred začetkom današnjih pogovorov predstavnikov Pjongjanga in Seula o energetski pomoči Južne Koreje njeni severni sosedi, ki so del šeststranskega dogovora o ukinitvi severnokorejskega jedrskega programa. ZDA ne želi biti več zbrisana z ameriškega seznama držav podpornic terorizma Novico je kasneje potrdilo tudi severnokorejsko zunanje ministrstvo, ki je obenem sporočilo, da delo na usposabljanju jedrskega reaktorja poteka že nekaj časa. Obenem je tiskovni predstavnik ministrstva, ki je za novinarje spregovoril pred začetkom pogovorov med Severno in Južno Korejo, sporočil, da Severna Koreja ne želi več biti zbrisana z ameriškega seznama držav podpornic terorizma. ZDA pa je ob tem obtožil kršenja določil dogovora.

ZDA so Severni Koreji v zameno za ustavitev jedrskega programa obljubljale umik s črne liste, česar pa nato niso hotele storiti, ker Pjongjang ni pristal na stroge postopke preverjanja vsebine deklaracije o njegovem jedrskem programu. Kot so danes še sporočili s severnokorejskega ministrstva, postopki niso del dogovora, ZDA pa s svojimi zahtevami le razkrivajo "svoj pravi namen stopnjevanja politike sovražnosti do Severne Koreje".

ZDA: Pjongjang ni znova zagnal jedrskega reaktorja, a gre v to smer Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da Severna Koreja ni znova zagnala svojega jedrskega obrata v Yongbyonu, vendar gre vse bolj v to smer. "Niso še prišli do te točke in mi bi jih pozvali, naj ne pridejo do te točke," je izjavil tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack.

Razgradnja jedrskega programa v zameno za pomoč v energiji Dogovor iz leta 2007, za katerega so se poleg obeh Korej dogovorile ZDA, Kitajska, Rusija in Japonska, predvideva, da se bo Pjongjanjg odpovedal in razgradil svoj jedrski program v zameno za pomoč v energiji in diplomatske ugodnosti.

Severna Koreja je z ukinitvijo programa začela lani, po besedah Hyuna pa je doslej uresničila 90 odstotkov tega procesa. Po navedbah južnokorejskih predstavnikov naj bi Severna Koreja uresničila osem od 11 ukrepov za jedrsko razorožitev, prejela pa samo polovico obljubljene mednarodne pomoči v energiji.

Ne spreglejte