Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2012,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 11. 2012, 10.25

8 let

Sešel se je centralni komite kitajske komunistične partije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Pekingu so se sešli člani elitnega centralnega komiteja kitajske komunistične partije, ki bodo sprejeli končne odločitve, vključno s pričakovanimi spremembami v vodstvu.

Dogajanje v političnem vrhu so pospremili vzpodbudni gospodarski podatki, ki kažejo na stabilizacijo rasti. Industrijska proizvodnja v državi se namreč izboljšuje, kažeta danes objavljeni raziskavi, ki sta tako podprli uradne ocene, da se gospodarska rast v komunistični velesili stabilizira, potem ko se je večino letošnjega leta ohlajala. Državni indeks nabavnih menedžerjev (PMI) za proizvodni sektor se je namreč v oktobru zvišal na 50,2 točke, potem ko je septembra znašal 49,8 točke. Ta indeks je prvič od julija zrasel nad 50 točk, ki predstavljajo mejo za rast nasproti krčenju, je sporočil kitajski statistični urad. Rast je pokazal tudi PMI, ki ga pripravlja bančna skupina HSB. Razpoloženje kitajskega industrijskega sektorja se je glede na ta indeks v oktobru v primerjavi s septembrom zvišalo za 1,6 točke. Ta indeks sicer še ostaja pri 49,5 točke, torej pod mejo rasti, a predstavlja pozitiven trend in veliko izboljšanje glede na avgust, ko je zabeležil najnižjo raven v treh letih. Zaradi vzpodbudnih podatkov se je vodilni indeks v Šanghaju Shanghai Composite zvišal za 1,77 odstotka, indeks Shenzhen Component pa za 2,36 odstotka. Sicer pa so danes na Kitajskem opravili še pomembno dejanje za tamkajšnjo orožarsko industrijo. Prvi testni polet je namreč opravilo drugo nevidno bojno letalo, ki bo okrepilo zmogljivosti kitajske zračne obrambe. Letalo J-31 je drugo nevidno letalo kitajske proizvodnje, predstavili pa so ga manj kot dve leti po prvem. Letalo sicer še dolgo ne bo v uporabi, saj ga bodo predvidoma razvijali še več let.

100 milijard dolarjev več za vojsko

Kitajska bo letos za obrambo namenila 100 milijard dolarjev, kar predstavlja zadnje zvišanje izdatkov za vojsko, ki šteje 2,3 milijona pripadnikov. Ob teh ugodnih gospodarskih podatkih in novostih v orožarski industriji bo najvišji organ komunistične partije na 7. plenarnem zasedanju uradno potrdil sklic 18. kongresa partije, ki poteka vsakih pet let, in za zaprtimi vrati tudi sprejel dokončne odločitve glede novega kitajskega vodstva. Na zasedanju, ki bo trajalo do štiri dni, se sestaja kakih 370 članov centralnega komiteja partije, ki sicer šteje okoli 82 milijonov članov.

Na kongresu, ki se bo začel 8. novembra, bo nato 2770 delegatov izvolilo novo vodstvo partije. Po pričakovanjih bo Hu Jintaa na položaju generalnega sekretarja nasledil Xi Jinping. Izvolili bodo tudi sedem od devetih članov najpomembnejšega organa partije - stalnega komiteja politbiroja. Kitajski komunisti se sicer sestajajo po najhujšem političnem škandalu na Kitajskem v zadnjih letih, ki ga je zakuhal nekdaj vplivni šef partije v metropoli Chongqing, Bo Xilai. Škandal je izbruhnil, ko je Bojeva desna roka in policijski šef Wang Lijun februarja pobegnil na ameriški konzulat v Chengduju, kjer naj bi razkril, da sta poskušala policija in Bo prikriti umor britanskega poslovneža Neila Heywooda.

Bo Xilai, ki je pred škandalom veljal za enega od kandidatov za članstvo v politbiroju, je bil odstavljen z vseh položajev in ga zdaj čaka še kazenski pregon, njegova soproga Gu Kalai pa je bila obsojena na dosmrtni zapor z dveletnim odlogom zaradi umora britanskega poslovneža.

Ne spreglejte