Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2012,
16.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 1. 2012, 16.39

7 let, 12 mesecev

Sarkozy: Leto 2012 bo polno tveganja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki se bo čez štiri mesece na predsedniških volitvah verjetno potegoval za nov mandat, je Francoze v leto 2012 popeljal z besedami, da bo to leto polno nevarnosti.

Usoda Francije bo po njegovih besedah zelo negotova.

"Polno nevarnosti, če bomo obstali" Vse prej kot gotova je tudi Sarkozyjeva prihodnosti na čelu države, saj javnomnenjske raziskave v primeru, da bo na volitvah 22. aprila kandidiral za predsedniški položaj, večjo priljubljenost pripisujejo njegovemu najresnejšemu protikandidatu, socialistu Francoisu Hollandeu.

"Dogajanje po svetu kaže, da bo leto 2012 polno tveganja, a tudi priložnosti. Polno upanja, če se bomo znali soočiti z izzivi. Polno nevarnosti, če bomo obstali," je Sarkozy opozoril Francoze v sobotni novoletni poslanici.

Izviti se iz krize, oblikovati nov razvojni model, zasnovati novo Evropo so po Sarkozyjevih besedah le nekateri od izzivov, s katerimi se bo potrebno soočiti.

Sarkozy: Novih varčevalnih ukrepov Francija ne bo sprejemala Usoda Francije se lahko zopet obrne, je opozoril desno usmerjeni Sarkozy in priložnost izkoristil za predstavitev prioritet, ki jih bo zagovarjal na čelu države, če bo ponovno izvoljen. Zavzemal se bo za borbo proti brezposelnosti in ne bo dovolil, da francosko politiko določa finančni sektor, je poudaril in okaral vlado, ki je po njegovem mnenju ugled na trgu neupravičeno postavljala pred dobrobit državljanov.

Novih varčevalnih ukrepov Francija ne bo sprejemala, je še zagotovil Sarkozy, pod vlado katerega je Francija v zadnjih mesecih sprejela paketa varčevalnih ukrepov, težka 72 milijonov evrov.

"(Predsedniška) kampanja se je začela," je Sarkozyjevo novoletno poslanico danes označil francoski časnik Le Journal du Dimanche, četudi Sarkozy svoje kandidature na volitvah uradno še ni potrdil.

"Nedosledno, nekoherentno in nepravično" Pred iztekom leta 2011 pa je Francoze nagovoril tudi Hollande, ki je opozoril, da Sarkozy pogosto igra na karto strahu in svoje podpornike pozval, naj temu ne nasedejo.

Sarkozyjevo gospodarsko politiko je označil kot nedosledno, nekoherentno in nepravično. Opozoril je, da je v času, ko obrate nabira brezposelnost in ko Franciji grozi recesija, leto 2012 gotovo čas "za novega predsednika, za izbiro nove usode za Francijo".

Hollande ima po rezultatih javnomnenjskih raziskav s 27 odstotki med Francozi trenutno največ podpore. S 24 odstotki mu sledi Sarkozy, tretje mesto pa pripada kandidatki Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki tudi ogroža Sarkozyja.

Ne spreglejte