Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 12. 2008,
17.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 14. 12. 2008, 17.20

8 let, 5 mesecev

"Sankcije Izraela nas bodo le okrepile"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Gazi se je na zborovanju ob 21. obletnici ustanovitve palestinskega gibanja Hamas zbralo več kot 150.000 ljudi.

"Sankcije Izraela proti Gazi so okrepile Hamas, novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama in Izrael pa ne bosta sposobna premagati Palestincev," je v nagovoru zbrani množici dejal vodja Hamasove vlade na palestinskih ozemljih Ismail Hanija. Izrael je sicer sankcije proti Gazi uvedel po tem, ko je Hamas lani prevzel nadzor nad tem območjem. "Bush pada, medtem ko gradovi Hamasa ne" "Hamas je globoko zakoreninjen kot palestinske gore, naše ljudstvo je močnejše, kadar je oblegano, in Hamas je po obleganju bolj priljubljen," je dejal Hanija. "Ne boste zmagali in ne boste porazili tega krasnega ljudstva," je še dejal vodja Hamasa in dodal, da odhajajoči ameriški predsednik George Bush "pada, medtem ko gradovi Hamasa ne".

Na zborovanju v Gazi se so Hamasovi aktivisti spomnili tudi na izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga na meji med Izraelom in območjem Gaze leta 2006 zajeli palestinski skrajneži. Hamasov aktivist se je namreč oblekel v izraelsko vojaško uniformo in oponašal zajetega vojaka, ki naj bi bil še vedno zajet nekje nahaja na območju Gaze. "Lažni" Šalit je nato v hebrejščini prosil, naj ga vrnejo domov. Hamas v zameno za njegovo izpustitev zahteva izpustitev 1000 palestinskih zapornikov.

Dogovor o prekinitvi ognja bo kmalu potekel Izrael in palestinska oborožena gibanja, vključno s Hamasom, so junija sicer sprejeli dogovor o prekinitvi ognja na in okoli območja Gaze, ki pa naj bi mu v petek potekla veljavnost.

Ne spreglejte