Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 11.16

8 let

Sanader zanika, da je prejel provizijo od Hypo banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bivši hrvaški premier Ivo Sanader zavrača vse navedbe iz prve obtožnice proti njemu, ki jo je v sredo vložil urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Obtožnica navaja tudi njegovo obrambo, v kateri med drugim trdi, da gre za konstrukt, s katerim ga želijo politično diskreditirati in umakniti iz javnega življenja. Poudaril, da nima nobene povezave s provizijo Sanader je v izjavi preiskovalcem dejal, da je bil postopek za sklenitev pogodbe o 140 milijonih avstrijskih šilingov posojila Hypo Alpe Adria Banke hrvaški vladi konec leta 1994 popolnoma transparenten. Poudaril je, da nima nobene povezave s provizijo v vrednosti sedem milijonov takratni avstrijskih šilingov, ki naj bi jih po navedbi tožilstva prejel mimo zakonov. "Zame je popolnoma nesprejemljivo, da me bremenijo za nekakšno domnevno škodo, ki je bila storjena Hrvaški, sicer pa ni bila v škodo Hrvaške," se je branil Sanader. Po njegovem mnenju provizije, če je sploh bila, ni plačala Hrvaška, temveč avstrijska banka in je bila potemtakem škoda storjena Avstriji, je Sanaderjevo pričanje povzel Jutarnji list. Takrat je bil namestnik zunanjega ministra Sanader je bil takrat namestnik zunanjega ministra Mateja Granića. Trdi, da ga je Granić vključil v pogajanja o posojilu s koroškimi bankirji zaradi dobrega znanja nemščine nekaj mesecev potem, ko so se pogovori začeli.

Sanader sicer omenja, da so v pogovorih s predstavniki Hypo banke Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerjem omenjali pet odstotkov provizije, ki naj bi je sprejel hrvaški politični emigrant v Braziliji Eugen Laxa, ki je bila takrat star okoli 80 let. Avstrijska bankirja pa trdita, da je Sanader zahteval osem odstotkov provizije, medtem ko sta onadva vztrajala pri petih odstotkov. Laxa pa naj ne bi nikoli spoznala.

Granić: Laxa ni bil vpleten v pogajanja Granić je preiskovalcem povedal, da Laxa ni bil vpleten v pogajanja s Hypo banko, temveč da ga je Sanader v njunih pogovorih večkrat omenjal kot osebo, ki naj bi mu zunanje ministrstvo plačalo za določene storitve, ker je domnevno pomagal pri posojilu.

Preiskovalci so ugotovili, da so bili Laxini podpisi na izplačilih Hypo banke ponarejeni, ter trdijo, da je bil zdaj pokojni hrvaški emigrant zgolj Sanaderjevo kritje za provizijo, za katero sploh ni vedel. Člani Laxine družine trdijo, da nikoli ni omenjal ne Sanaderja ne Hypo banke ter da ni imel veliko denarja ali premoženja.

Sanaderja bremenijo tudi vojnega dobičkarstva Zaradi nezakonite provizije od Hypo banke pri sklenitvi pogodbe o posojilu za ureditev in nakup hrvaških diplomatskih predstavništev v času, ko je bila Hrvaška v vojni, Sanaderja bremenijo tudi vojnega dobičkarstva.

Ne spreglejte