Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2010,
11.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 11.45

8 let

Samomorilski napad v Carigradu zahteval 32 ranjenih; ZDA obsodile napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nedeljski samomorilski napad v središču Carigradu je po zadnjih podatkih zahteval 32 ranjenih, med njimi 15 policistov, ki pa niso v smrtni nevarnosti.

Napadalec, katerega tarča je bil avtobus, v katerem so se vozili policisti, je v napadu umrl. ZDA so medtem napad že obsodile.

Kdo stoji za napadom še ni jasno

Napad se je zgodil v nedeljo na osrednjem carigrajskem trgu Taksim. Napadalec naj bi se skušal vkrcati na avtobus s policisti, a so ga odrinili, preden mu je uspelo sprožiti eksploziv. Prizorišče napada so po siloviti eksploziji zaprli. Na trgu Taksim, ki ga dnevno obišče več deset tisoč ljudi, so sicer 24 ur na dan nameščene posebne policijske enote.

Za zdaj ni jasno, kdo stoji za napadom. V preteklosti so v 12-milijonskem Carigradu več bombnih napadov izvedli pripadniki prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), pa tudi skrajne levičarke skupine. Po mnenju opazovalcev je v napad verjetno vpletena PKK, saj naj bi se ravno v nedeljo izteklo enostransko premirje, ki ga je ta podtalna organizacija razglasila 13. avgusta.

Kurdski uporniki o zavrnili odgovornost za napad

Vodstvo kurdskih upornikov je medtem zavrnilo odgovornost za samomorilski napad. Hkrati so kurdski uporniki podaljšali enostransko premierje do poletja prihodnje leto.

ZDA: Zgodil se je pretresljiv zločin Na napad v Carigradu so se med drugim odzvale tudi ZDA. Iz Washingtona so v nedeljo sporočili, da je bil samomorilski napad v Carigradu "pretresljiv zločin," hkrati pa so ZDA ponudile pomoč, da bi storilce privedli pred roko pravice.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v sporočilu za javnost zapisala, da so bile tarče napada "nedolžni civilisti v enem od najbolj živahnih predelov mesta", ZDA pa bodo nadaljevale sodelovanje s Turčijo v boju proti nasilnim skrajnežem in za varnost vseh ljudi, ki zagovarjajo mir.

Ne spreglejte