Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2008,
8.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 12. 8. 2008, 8.34

8 let

Rusija naj bi ustavila ofenzivo v Gruziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub ukazu ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki je odredil končanje vojaške operacije, Gruzija trdi, da Rusi niso prenehali z napadi. Bombardirali naj bi dve vasi nedaleč od Južne Osetije.

Za nezadosten pa je ukaz Medvedjeva označila tudi zveza Nato. Sicer pa sta Medvedjev in predsedujoči EU Nicolas Sarkozy v Moskvi predstavila načrt za rešitev spora. "Cilj je bil prisiliti Gruzijo k miru" Medvedjev je ustavitev operacij odredil, ker naj bi bil cilj, "prisiliti Gruzijo k miru", dosežen. Kljub ukazu o ustavitvi napadov, ki so sledili gruzijski ofenzivi na separatistično pokrajino Južno Osetijo v noči na petek, je Medvedjev zahteval tudi, da ruska vojska "eliminira agresorja", če bi gruzijske sile nadaljevale s sovražnostmi. Sicer pa je po njegovi oceni varnost v konfliktnem območju znova vzpostavljena.

Za trajno prekinitev ognja pa je Medvedjev navedel dva pogoja, med drugim umik gruzijske vojske iz Južne Osetije. "Prvi pogoj je umik vseh gruzijskih čet na začetne položaje in njihova delna razorožitev. Drugi pogoj pa je podpis pravno zavezujočega dokumenta o neuporabi sile."

Nogovicin: Vse akcije na območju se niso končale Ruski general Anatolij Nogovicin je sicer pojasnil, da konec operacij v Gruziji še ne pomeni, da so se končale vse akcije ruske vojske na območju. Tako bodo npr. nadaljevali izvidniške operacije, je pojasnil ruski general in dodal, da je "položaj pod nadzorom". Pojasnil je tudi, da so ruske sile dobile ukaz, da ostanejo, kjer so, ne pa da se umaknejo.

Medvedjev se je v torek v Moskvi srečal tudi s predsedujočim EU, francoskim predsednikom Sarkozyjem, ki je nato odpotoval še v Tbilisi. Sarkozy je v Moskvi ukaz Medvedjeva o ustavitvi operacij pozdravil in jih označil za "dobro novico". Ob tem je tudi pozval k spoštovanju prekinitve ognja. Zatem pa sta Medvedjev in Sarkozy na skupni novinarski konferenci predstavila načrt v šestih točkah za rešitev rusko-gruzijskega spora. Načrt med drugim predvideva vrnitev vojskujočih se strani na položaje pred izbruhom sovražnosti minuli petek.

Zaveza h koncu sovražnosti Glede na načrt se morata strani zavezati, da "se ne bosta zatekali k uporabi sile", da "bosta dokončno končali sovražnosti" in da bosta zagotovili "svoboden dostop humanitarni pomoči". Obenem se morajo gruzijske vojaške sile vrniti "tja, kjer so običajno nameščene", medtem ko se morajo ruske sile vrniti "na položaje pred izbruhom sovražnosti", je razkril Sarkozy. Šesta točka predvideva "začetek mednarodnih pogovorov o prihodnjem statusu in pogojih trajne varnosti v (gruzijskih separatističnih pokrajinah) Abhaziji in Južni Osetiji".

Sarkozy je tudi zagotovil, da obstaja "ruska zaveza za zagotovitev suverenosti in spoštovanje suverenosti Gruzije". "Rusi, kar mi je predsednik Medvedjev danes potrdil, ne nameravajo ostati v Gruziji," je izjavil francoski predsednik. Sarkozy je tudi izrazil pripravljenost EU za sodelovanje v morebitnih mirovnih silah v Gruziji.

Medvedjev: Gruzija laže Ruski predsednik pa je ocenil, da je sedaj "prosta pot za postopno normalizacijo razmer v Južni Osetiji", je pa zdaj "vse odvisno od Tbilisija". Medvedjev je obenem Tbilisi tudi obtožil, da laže, ko trdi, da spoštuje prekinitev ognja. K slednji naj bi se Gruzija zavezala že v ponedeljek. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je kasneje sporočil, da bo Rusija prisiljena sprejeti nove ukrepe proti Gruziji, če bo ta zavrnila načrt v šestih točkah.

Kljub odredbi Medvedjeva o končanju operacij v Gruziji naj bi se po navedbah gruzijskih oblasti napadi ruske vojske nadaljevali. Te trditve je ruska vojska sicer označila za provokacije in navedla, da so gruzijske sile streljale na ruske vojake. Po navedbah Tbilisija naj bi ruska letala med drugim znova bombardirala tudi mesto Gori, ki je od Tbilisija oddaljeno približno 60 kilometrov, kar je ruska stran izrecno zanikala.

Med žrtvami so bili novinarji Med ruskim obstreljevanjem Gorija je umrl snemalec nizozemske televizije RTL Stan Storimans, prvi zahodni novinar, ki je od začetka vojaškega konflikta v Gruziji izgubil življenje. Zaradi tega je nizozemski minister za zunanje zadeve Maxime Verhagen na pogovor poklical ruskega veleposlanika na Nizozemskem. V napadih na Gori naj bi življenje izgubil tudi gruzijski novinar. Po trditvah novinarskih združenj v Ženevi pa naj bi poleg nizozemskega novinarja v Gruziji umrla še dva ruska novinarja.

Vodstvo druge separatistične gruzijske pokrajine Abhazije je medtem sporočilo, da so njihove sile pridobile nadzor nad večino soteske Kodori. Ta je bila doslej edini del Abhazije pod nadzorom gruzijska vojska. Po navedbah abhazijskih oblasti njihove enote napredujejo proti "meji" z Gruzijo. Da so se gruzijske sile umaknile iz Kodorija, so kasneje potrdili tudi na gruzijskem notranjem ministrstvu. Skozi Kodori naj bi se sedaj valilo 135 ruskih vojaških vozil, ruske sile in močno topništvo pa naj bi se po trditvah Tbilisija premikale proti gruzijski regiji Mestija blizu Abhazije.

Sakašvili je napovedal izstop Gruzije iz SND V Tbilisiju je medtem potekalo množično zborovanje, na katerem je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili napovedal izstop Gruzije iz Skupnosti neodvisnih držav (SND), ki združuje države na območju nekdanje Sovjetske zveze, v njej pa ima prevladujoč vpliv Moskva. Shoda, ki ga je prevevalo domoljubje, se je udeležilo okoli 100.000 ljudi.

Gruzijski predsednik na shodu je tudi ponovil, da Rusija trenutno zaseda "večino" gruzijskega ozemlja, vključno s separatističnima pokrajinama Južno Osetijo in Abhazijo. "Tarči ruskih oboroženih sil sta človečnost in svoboda," je pred s čustvi nabito množico med drugim ognjevito povedal Sakašvili.

"Odločitev Rusije je pomembna, ni pa zadostna" Medtem so se v Bruslju na izrednem zasedanju sešli veleposlaniki zveze Nato, ki jim je o razmerah poročal predstavnik Tbilisija. Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer je po srečanju izjavil, da je odločitev Rusije o ustavitvi napredovanja sil v Gruziji "pomembna, ni pa zadostna". Ob tem je pozval k takojšnjemu končanju sovražnosti.

Članice Nata so tudi obžalovale in obsodile rusko "prekomerno, nesorazmerno uporabo sile" v Gruziji. De Hoop Scheffer pa je Gruzijo označil za "prijateljico... in visoko spoštovano partnerico Nata", ki ostaja kandidatka za članstvo v zavezništvu.

Sečanje sveta Nato-Rusija je odpadlo De Hoop Scheffer je tudi napovedal, da bo "slej ko prej" sklical srečanje Sveta Nato-Rusija. Za torek predvideno izredno srečanje sveta je namreč odpadlo. Kot je sporočilo rusko predstavništvo pri Severnoatlantskem zavezništvu, je razlog za odpoved srečanja "stališče ZDA". Ocenil je tudi, da je potrebna vrnitev na stanje pred začetkom konflikta v gruzijski separatistični regiji Južna Osetija. Tako se morajo ruske in gruzijske sile vrniti na položaje, ki so jih zasedale 6. avgusta, dan pred izbruhom sovražnosti.

Varnostni svet Združenih narodov pa se je v ponedeljek vnovič sestal na posvetovanjih o krizi v Gruziji. Že na peti izredni seji od četrtka zvečer, ko so se začeli spopadi v Gruziji, ni uspel sprejeti nobene odločitve.

100.000 beguncev Število ljudi, ki so zaradi konflikta v Južni Osetiji morali zapustiti domove, pa se je po podatkih Urada visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) povzpelo na 100.000. Glede na številke, ki jih navajajo tako ruske kot gruzijske oblasti, naj bi se v rusko republiko Severno Osetijo umaknilo okoli 30.000 ljudi, do 12.000 pa naj bi bilo razseljenih znotraj Južne Osetije.

O gruzijsko-ruskem sporu tudi mednarodna sodišča

Na Evropskem sodišču za človekove pravice so po zahtevi Tbilisija Moskvo pozvali, naj zaščiti človekove pravice v Gruziji. Tbilisi je medtem tudi na Mednarodno kazensko sodišče (ICC) in na Meddržavno sodišče vložil tožbo proti Rusiji zaradi domnevnega etničnega čiščenja.

Ne spreglejte