Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 8. 2008,
17.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 3. 8. 2008, 17.02

7 let, 12 mesecev

Rusija: Južna Osetija blizu "velikega" vojaškega konflikta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gruzijska separatistična regija Južna Osetija, ki uživa podporo Rusije, je blizu "velikega" vojaškega konflikta, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

"Grožnja velikega vojaškega konflikta med Gruzijo in Južno Osetijo postaja vse bolj realna," so na ruskem zunanjem ministrstvu zapisali v izjavi. "Kljub izjavam gruzijskega vodstva o potrebi po nujnih ukrepih za sprostitev napetosti v praksi dejanja Tbilisija spodkopavajo tovrstne izjave," so še zapisali in ob tem pozvali obe strani k "maksimalni zadržanosti".

Tbilisi vztraja, da se je le odzval na streljanje z južnoosetijske strani Rusija se je z izjavo odzvala na trditve južnoosetijskih upornikov, da je gruzijska vojska v petek v napadu ubila šest ljudi. Tbilisi sicer vztraja, da se je s tem le odzval na streljanje z južnoosetijske strani in zanikal trditve upornikov, da je namestil ostrostrelce, da bi napadli njihove položaje.

Rusko zunanje ministrstvo je prav tako zavrnilo gruzijska diplomatska prizadevanja za umik ruskih mirovnih enot iz Južne Osetije, saj naj bi bilo po njihovem tovrstno dejanje v obdobju trenutne nestabilnosti "še posebej kotraproduktivno in nevarno". Gruzija sicer obtožuje Moskvo, da podpira upornike v Južni Osetiji in Abhaziji, in sicer prek številčnih ruskih mirovnih enot, ki so tam nameščene po koncu spopadov konec prejšnjega stoletja.

Gruzijska vojska naj bi obstreljevala več vasi v Južni Osetiji Južnoosetijska tiskovna agencija je medtem danes na svoji spletni strani poročala, da je gruzijska vojska preteklo noč ponovno začela z obstreljevanjem več vasi v Južni Osetiji, kar pa je gruzijsko obrambno ministrstvo zavrnilo. Obenem so še v Gruziji še pojasnili, da se je njihova vojska zgolj odzvala na začetek obstreljevanja s strani "nezakonitih paravojaških formacij" v Južni Osetiji, po čemer je obstreljevanje prenehalo.

Tiskovni predstavnik gruzijskega obrambnega ministrstva je tudi zanikal južnoosetijska poročila, da Gruzija v bližini mejnih prehodov z Južno Osetijo namešča oborožene enote in vojaška vozila. Zatrdil je, da so tam nameščeni le člani gruzijskega mirovnega bataljona in policisti lokalne policijske postaje.

Južnoosetijske oblasti evakuirajo ženske in otroke z občutljivih območij Medtem so oblasti v Južni Osetiji povedale, da nadaljujejo z evakuacijo žensk in otrok iz občutljivih območij, ob čemer jih prevažajo čez mejo v sosednjo rusko provinco Severno Osetijo.

Ne spreglejte