Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 7. 2008,
9.34

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 9.34

8 let, 2 meseca

Rusija in Kitajska preprečili sprejetje resolucije o Zimbabveju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predlog resolucije za uvedbo sankcij proti režimu predsednika Zimbabveja Roberta Mugabeja je bil v petek v Varnostnem svetu ZN poražen.

Negativna glasova Rusije in Kitajske, ki pomenita veto, sta bila ključna za neuspeh resolucije, za katero je glasovalo devet držav članic VS ZN. To so bile ZDA, Velika Britanija, Francija, Hrvaška, Kostarika, Panama, Italija, Belgija in Burkina Faso. Indonezija se je vzdržala, proti pa sta glasovali še Južnoafriška republika, ki je vodila opozicijo proti sankcijam, ter Vietnam in Libija. Grožnje mednarodnemu miru in varnosti Resolucija je predvidela sankcije v obliki zamrznitve premoženja in prepovedi potovanj za Mugabeja in 12 ključnih uradnikov njegovega režima zaradi hudega nasilja po volitvah. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je dejal, da so problemi Zimbabveja notranji in VS ZN ni pooblaščen, da bi politične spore znotraj držav dvigal na raven grožnje mednarodnemu miru in varnosti.

Mugabe izrazil zadovoljstvo Kitajski veleposlanik Wang Guyngya je prav tako menil, da kriza ne presega okvirov države, in dejal, da bi uvedba sankcij ogrozila pogajalski proces v državi. S tem se je strinjal tudi južnoafriški veleposlanik Dumisani Kumalo, ki je zagotovil, da pogajanja potekajo. Veleposlanik Zimbabveja Boniface Guwa Chidyausiku pa je povedal, da je Mugabe ob zaprisegi opoziciji že ponudil roko in da politični dialog poteka. Kot je dodal, je Mugabe izrazil zadovoljstvo, da resolucija ni bila sprejeta.

Ameriški veleposlanik Zalmay Khalilzad je to zavrnil in dejal, da v Zimbabveju ni nobenega resnega političnega dialoga. Po njegovih besedah ni nobenega dvoma, da položaj v Zimbabveju vpliva na mir in varnost v regiji. Khalilzad je povedal, da je še posebej razočaran, ker se je Rusiji pri vetu pridružila Kitajska.

Gre za vmešavanje v notranje zadeve države? Britanski veleposlanik John Sawers pa je zavrnil oceno, da gre pri resoluciji za vmešavanje v notranje zadeve države, ki bi pomenilo nek presedan. Opozoril je, da so podobne resolucije že sprejeli v primeru Sudana, Somalije in Sierra Leone. Veleposlanik edine afriške države, ki je podprla resolucijo, Michel Kafando iz Burkine Faso je menil, da bi bile sankcije koristen način pritiska na oblasti v Harareju.

Ne spreglejte