Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2011,
22.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

predsedniške volitve ZDA Barack Obama

Petek, 7. 10. 2011, 22.05

8 let

Republikanski kandidat Romney za vodilno vlogo ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodilni republikanski kandidat za predsednika ZDA Mitt Romney je razgrnil svojo vizijo ameriške zunanje politike in pri tem napadel predsednika Baracka Obamo, ki mu je očital, da slabi državo.

Nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney se je v prvem pomembnejšem govoru o zunanji politiki pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto zavzel za stoletje ameriške prevlade in ob tem izrazil prepričanje, da je Bog ustvaril Ameriko, da vodi svet. Želi si, da bi bile ZDA najmočnejša sila na svetu "Bog ni ustvaril te države, da bi bila država, ki sledi. Ameriki ni usojeno, da bo ena od številnih svetovnih, enako uravnoteženih sil," je pred gojenci ugledne vojaške akademije v Južni Karolini dejal Romney, ki si želi, da bi bile ZDA najmočnejša sila na svetu. Rommney: Obama namerno slabi državo Romney, ki mu po javnomnenjskih raziskavah med kandidati za republikansko predsedniško nominacijo trenutno kaže najbolje, je tudi kritiziral Obamo, ki ga je obtožil, da namerno slabi državo in jo potiska v izolacijo. Romney je bil kritičen predvsem do Obamovega ambicioznega načrta glede umika ameriških sil iz Afganistana.

Brez jasnega načrta za Afganistan Romney sam sicer ni podal jasnega načrta glede Afganistana, dejal je le, da bi v primeru izvolitve v prvih sto dneh na položaju opravil celovit pregled situacije v tej državi, da ugotovi potrebno navzočnost ameriških sil s ciljem zaščititi doseženo in uspešno zaključiti ameriško misijo.

Volilno kampanjo pred predsedniškimi volitvami novembra 2012 bodo verjetno zaznamovale domače teme, še zlasti šibko okrevanje ameriškega gospodarstva po hudi recesiji, zaradi katere je na milijone Američanov ostalo brez zaposlitve. Medtem ko je Obama ranljiv prav pri kritikah na račun gospodarske politike, ima na zunanjepolitičnem področju veliko več izkušenj od Romneyja in večine drugih republikancev.

Romneyjev govor nekateri ocenjujejo tudi kot poskus, da bi se razlikoval od republikanskega tekmeca Ricka Perryja, ki je bil nedavno deležen precejšnjih kritik zaradi nejasnega odgovora glede politike do Pakistana.

Na področju zunanje politike mu svetujejo Bushevi svetovalci Romney naj bi si pred časom tudi izbral več svetovalcev nekdanjega republikanskega predsednika Georgea Busha, da mu svetujejo na področju zunanje politike.

Ne spreglejte