Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 13.36

8 let

Rekordno število ministric v avstralski vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prisegla je nova avstralska vlada premiera Kevina Rudda, v kateri ženske prvič zasedajo več kot tretjino sedežev. Med 30 ministri je namreč 11 žensk.

Rudd je bo tem poudaril, da so bile vse imenovane na podlagi dosedanjega dela.

Novi premier je s prevzemom vodenja laburistične stranke s premierskega stolčka izrinil prvo žensko na tem mestu Julio Gillard, število žensk pa se je v novi vladi zvišalo z devet na 11. "Veseli me, da bomo imeli v naši vladi največje število žensk v zgodovini Avstralije," je poudaril premier.

Rudd je sicer ob predstavitvi vlade nakazal, da se bo pri svojem delu osredotočil predvsem na gospodarska vprašanja. "Bistvena naloga avstralske vlade je ohraniti gospodarstvo trdno," je poudaril. Obljubil je, da bo delal za "močnejšo, pravičnejšo Avstralijo".

Rudd boljši kot Abbot Sicer pa javnomnenjske raziskave kažejo, da so avstralski laburisti z imenovanjem Rudda močno zmanjšali zaostanek za opozicijsko Liberalno stranko pod vodstvom Tonyja Abbota. Raziskava, opravljena za časnik News Limited in objavljena v nedeljo, je pokazala, da so liberalci v tekmi med dvema največjima strankama v vodstvu z 51-odstotno podporo.

Prav tako je raziskava, opravljena na 1.002 volivcih, razkrila, da 51 odstotkov vprašanih meni, da je Rudd boljši premier kot Abbot. Zadnjemu zaupa 34 odstotkov volivcev, medtem ko je 15 odstotkov vprašanih neodločenih.

Po drugi raziskavi pa se je podpora laburistom po imenovanju Rudda zvišala z 29 na 35 odstotkov, medtem ko je podpora liberalcem upadla z 48 na 43 odstotkov.

Gillardova je nove parlamentarne volitve v Avstraliji napovedala za 14. september. Ni še znano, ali bo Rudd vztrajal pri tem datumu ali pa bo ugodil pozivom opozicije in volitve izvedel prej.

Ne spreglejte