Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2009,
21.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 21. 1. 2009, 21.04

7 let, 12 mesecev

Razprava Foruma 21: Obama sveta sam ne more spremeniti, lahko pa nanj vpliva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ljubljanskem Cankarjevem doma je v organizaciji Foruma 21 potekala razprava o tem, ali utegne novi ameriški predsednik Barack Obama "spremeniti svet".

Udeleženci razprave so se strinjali, da Obama sveta sam ne more spremeniti, da pa lahko kot predsednik najmočnejše države na svetu močno vpliva na to, da se svet začne spreminjati. V ZDA rojena publicistka Erica Johnson Debeljak je sprva spregovorila o pričakovanjih, ki jih tako Američani kot tudi ljudje drugje po svetu gojijo do Obame. Poudarila je, da "so pričakovanja po eni strani najbrž res prevelika". "Že njegova rasa je bila inspiracija" "Okoliščine so izjemno težke in nekateri politiki v novi ameriški administraciji imajo pred seboj zares velike izzive," je dejala Johnson Debeljakova in ob tem spomnila predvsem na karizmatičnost in osebne lastnosti Obame, ki so vodile do takih pričakovanj. "Že njegova rasa je bila inspiracija, ne samo za afroameričane ampak za temnopolte po vsem svetu. Obama ima nekatere vrednote, ki so nove, sveže in predvsem drugačne, kot smo jih bili pri politikih vajeni doslej," je dejala Debeljakova in izpostavila predvsem Obamovo poštenost.

Poleg tega novi ameriški predsednik po besedah Johnson Debeljakove tudi sam poziva k višjim vrednotam kot so odgovornost, zvestoba in nesebičnost, zaradi česar po njenih besedah "od Obame lahko veliko pričakujemo". Pri tem je Johnson Debeljakova dodala, da spremembe verjetno ne bodo tako očitne v Sloveniji, ki ima po njenem mnenju z ZDA že sedaj dobre odnose.

"Ljudje pričakujejo, da bo Obama hodil po vodi" Ameriški novinar in publicist Michael Benson je prav tako izrazil mnenje, da so pričakovanja do Obame prevelika, saj "ljudje pričakujejo, da bo Obama hodil po vodi". Kot je poudaril Benson, je Obama že v svojem inavguralnem govoru jasno povedal, da bo kot novi predsednik zastopal interese ZDA. "To je njegova naloga in v skladu z njo bo tudi deloval. Seveda bo prišlo do sprememb, predvsem v obnašanju ZDA navzven," je dejal Benson. Dodal je, da bo najbrž prišlo do širokega spektra sprememb, ki jih bo zagotovo občutila tudi Slovenija. "Njegova prednostna naloga je sicer to, da iz krize reši gospodarstvo. Gospodarstvo je trenutno kot potapljajoča se barka, ki jo je treba rešiti," je dejal Benson. Dodal je, da so pričakovanja na strani nekaterih morda res prevelika, da pa po njegovem mnenju velika večina Američanov realno pričakuje, da bo Obama rešil predvsem gospodarstvo.

Nekdanji slovenski predsednik in predsednik Foruma 21 Milan Kučan je ob robu razprave poudaril, da smo del sveta tudi Slovenci, zato tako kot ves svet polagamo veliko upanja in pričakovanja v novo ameriško administracijo, posebej v predsednika. "Barack Obama sveta sam seveda ne bo spremenil, lahko pa zelo pomembno vpliva na to, da se bo spremenil. Zato je prav, da mu želimo pri prvih potezah in korakih veliko uspeha," je dejal Kučan.

Predsednik ima pred sabo zahtevno delo Sicer pa so ostali sogovorniki na razpravi - državnozborski poslanec in predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Ivo Vajgl, dekan ljubljanske Fakultete za družbene vede Anton Grizold, nekdanji veleposlanik Zvone Dragan, direktor ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji Tomaž Lovše, novinar in publicist Mitja Meršol ter nekdanji veleposlanik v ZDA Ernest Petrič - predstavili svoje poglede na stanje v ZDA, kakršnega je od prejšnjega predsednika Georgea Busha prevzel Obama. Strinjali so se, da ima novi predsednik pred seboj zelo zahtevno delo, ki so ga primerjali z nalogo, kakršno je po gospodarskem zlomu ZDA v začetku 30. let prejšnjega stoletja imel tedanji ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt. Vsekakor je po mnenju razpravljavcev prav gospodarska kriza tista, ki razmere tako v ZDA kot drugje po svetu izjemno otežuje. Kljub temu so razpravljavci izrazili upanje, da bodo ZDA, kjer se je kriza začela, pod Obamovim vodstvom tudi "prve ugledale luč na koncu tunela", ki ga predstavlja svetovna gospodarska kriza.

Ne spreglejte