Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 1. 2009,
19.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 30. 1. 2009, 19.47

8 let, 5 mesecev

Raul Castro in Medvedjev za strateške odnose med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in kubanski voditelj Raul Castro sta se na srečanju v Kremlju zavezala izgradnji "strateških" odnosov med državama.

"Mislim, da bo vaš obisk obrnil novo stran v zgodovini prijateljskih rusko-kubanskih odnosov," je Medvedjev dejal Castru, ta pa je srečanje ocenil kot "zelo pomemben mejnik".

Zavzela sta se za strateško partnerstvo "Imamo dobre pogoje, da naš odnos dvignemo na strateško raven," je po uradnih pogovorih ocenil Medvedjev, Raul Castro, ki je vodenje Kube iz rok svojega starejšega brata Fidela prevzel leta 2006, pa je dejal, da bosta z ruskim predsednikom utrdila "strateško partnerstvo" med državama. "Sva stara prijatelja in danes je zgodovinski trenutek, zelo pomemben mejnik," je ob tem še dodal Castro.

Castro gre še na sestanek s Putinom

Rusija si v zadnjih letih prizadeva za oživitev "privilegiranih odnosov" z državami Latinske Amerike, ki izvirajo iz časov Sovjetske zveze. Leta 2006 je takratni ruski predsednik Vladimir Putin odločil zamrzniti pogovore o 20 milijardah dolarjev dolga, ki ga Kuba po trditvah Kremlja dolguje še iz sovjetskih časov. S sedanjim premierom Putinom se bo Castro uradno sestal v ponedeljek.

Rusija je Kubi odobrila več kreditov Po pogovorih v Kremlju sta voditelja podpisala memorandum o strateškem partnerstvu, podrobnosti o katerem javnosti niso razkrili, podpisana pa je bila tudi vrsta sporazumov o krepitvi sodelovanja med državama, med drugim na področju energetike, avtomobilske industrije, letalstva in biotehnologije. Rusija je poleg tega Kubi odobrila več kreditov ter se odločila, da ji po uničujočih orkanih v lanskem letu pomaga s hrano.

Kubanski voditelj v Rusiji prvič po četrt stoletja

Tokratni osemdnevni obisk Raula Castra je prvi obisk kakega kubanskega voditelja v Rusiji po skoraj 25 letih in naj bi zakrpal razpoke v odnosih med državama, ki so se pojavile po tem, ko je Moskva po razpadu Sovjetske zveze ustavila svoje milijardne subvencije Kubi in zaprla svoje oporišče v tej otoški državi. Medvedjev se je sicer novembra lani v okviru svoje turneje po Latinski Ameriki v Havani srečal s Fidelom Castrom.

Že v četrtek sta se Castro in Medvedjev neformalno sestala v razkošni lovski koči v zasneženem Zavidovu severno od Moskve, v kateri se je Raul mudil že pred skoraj 25 leti. Medvedjev je Castra ob prihodu prijateljsko ogrnil s toplim plaščem, nato pa sta se voditelja zapletla v sproščen pogovor pred kaminom, se sprehodila po zasneženem gozdu in si privoščila lovsko pojedino, vključno s pečeno mastjo divjih prašičev, divjačino in vodko.

Ne spreglejte