Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 12. 2008,
17.13

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 19. 12. 2008, 17.13

8 let, 5 mesecev

Protestniki v Atenah napadli francoski inštitut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Razmere v večini grških mest so se po nasilnih protestih v zadnjih dneh umirile. Za največji incident je danes v Atenah poskrbela skupina mladih, ki je z molotovkami napadla francoski inštitut.

Pri napadu na francoski inštitut, ki služi kot kulturni in izobraževalni center, je bilo uničenih nekaj oken, notranjost stavbe pa ni bila huje poškodovana, so sporočili s policije. Koncert v podporo protestnikom Pred glavno stavbo univerze v Atenah medtem poteka koncert, na katerem nastopajo številne glasbene skupine in pevci, ki izražajo podporo mladim protestnikom. Ti so se na ulice odpravili po incidentu 6. decembra, ko je pod strelom policista umrl 15-letni frant.

Ustreljen še en mladoletnik Iz zahodnega dela Aten medtem poročajo o mirnem protestu okoli 1500 ljudi, ki izražajo protest proti ločenemu streljanju. Kot so sporočili s policije, je namreč neznani strelec v sredo 16-letnika ustrelil v zapestje.

Karamanlis priznal, da je država v težavah Atene in več drugih večjih grških mest je bilo v zadnjih dveh tednih dnevno priča napadom in nasilnim protestom mladih, ki jih je sprožila smrt najstnika. Bes, ki ga je sprožil policistov strel, je nato prerasel v izražanje nezadovoljstva zaradi družbene neenakosti, slabih zaposlitvenih možnosti za mlade in zaradi gospodarske politike konservativne vlade. Premier Kostas Karamanlis je v začetku tedna v govoru poslanskim kolegom priznal nekatere težave v ozadju upora mladih Grkov. "Dolgo nerešeni problemi, kot sta korupcija v vsakodnevnem življenju in občutek družbene nepravičnosti, so mlade razočarali," je priznal Karamanlis.

Ne spreglejte