Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2016,
7.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Protest Makedonija

Četrtek, 14. 4. 2016, 7.48

6 let, 7 mesecev

Protesti v Makedoniji ušli izpod nadzora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Protesti v Makedoniji

Na protestih v Skopju in Bitoli je sinoči izbruhnilo nasilje. V Skopju so vdrli tudi v urad predsednika, v spopadih med policisti in protestniki je bilo več ranjenih.

V Skopju danes že drugi dan potekajo protesti zaradi odločitve predsednika države Gjorga Ivanova o pomilostitvi vpletenih v prisluškovalno afero.

V središču Skopja se je pred predsednikovim uradom zbralo več tisoč ljudi, ki so v poslopje metali različne predmete in razbili vsa okenska stekla. V poslopje so metali jajca, steklenice in pirotehnična sredstva, je poročala televizija Telma.

Pozneje so vdrli v urad predsednika, skozi okna pometali pohištvo in ga nato zažgali. Policija je prijela 12 ljudi, ranjen je bil neki novinar, je povedal tiskovni predstavnik policije.

V parlamentu pobuda za odstavitev predsednika

Protestniki zahtevajo odstop predsednika Ivanova, zamrznitev za 5. junij napovedanih predčasnih parlamentarnih volitev ter oblikovanje tehnične vlade, ki bi organizirala demokratične in verodostojne volitve.

Protestniki zahtevajo odstop predsednika Gjorga Ivanova, zamrznitev predčasnih parlamentarnih volitev in oblikovanje tehnične vlade. | Foto: Reuters Protestniki zahtevajo odstop predsednika Gjorga Ivanova, zamrznitev predčasnih parlamentarnih volitev in oblikovanje tehnične vlade. Foto: Reuters

Spopadi so se začeli, ko so protestniki skušali prebiti policijski kordon in se napotiti proti sedežu vladajoče stranke VMRO-DPMNE. Pri tem je bilo več ljudi ranjenih. Protestniki so se za tem razbežali po ulicah prestolnice.

Zaradi odločitve o pomilostitvi je danes glavna opozicijska stranka Socialdemokratska zveza Makedonije (SDSM) v parlament vložila pobudo za postopek odstavitve predsednika. Možnost obravnave pobude je sicer vprašljiva, saj se je parlament pred volitvami že razpustil.

Ne spreglejte