David Kos

Četrtek,
19. 12. 2019,
6.30

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

41

Natisni članek

impeachment ZDA Donald Trump

Četrtek, 19. 12. 2019, 6.30

4 leta, 4 mesece

Hud udarec za Donalda Trumpa, ki ga nekateri primerjajo celo z Jezusom #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

41

Donald Trump je postal tretji predsednik ZDA v zgodovini, ki je ustavno obtožen, je po celodnevni živahni debati ponoči odločila večina v predstavniškem domu kongresa ZDA. Ustavna obtožba se zdaj seli v senat.

Za potrditev obtožbe zlorabe oblasti je glasovalo 229 demokratov in neodvisni kongresnik Justin Amash, ki je letos poleti izstopil iz vrst republikanske stranke. Demokratska predsedniška kandidatka Tulsi Gabbard je glasovala kot prisotna, k republikancem pa sta prestopila dva demokrata.

Za potrditev obtožbe oviranja kongresa je glasovalo 228 demokratov in Amash, Gabbardova je bila spet "prisotna", republikancem pa so se z glasom proti pridružili trije demokrati.

Šele tretji predsednik ZDA z ustavno obtožbo

Donald Trump, ki je bil v času glasovanja med svojimi podporniki v Michiganu, je tako ustavno obtožen. Demokrati so ustavno obtožbo potrdili zaradi izsiljevanja Ukrajine, da mu ta pomaga pri naslednjih volitvah z uvedbo preiskave demokratskega kandidata Josepha Bidna, in zaradi oviranja kongresne preiskave tega dejanja. 

"Medtem ko ustvarjamo delovna mesta in se borimo za Michigan, se radikalna levica v kongresu napaja z zavistjo, sovraštvom in besom," je Trump dejal podpornikom.

Donald Trump
Novice Ustavna obtožba Trumpa v kongresu kljub zavlačevanju napreduje #video

Ustavna obtožba v dveh točkah je bila potrjena po celodnevni živahni debati.

Republikanci napovedujejo, da bo Trump šel v zgodovino kot prvi predsednik, ki je bil ustavno obtožen, vendar je potem zmagal na volitvah. Skupaj s Trumpom in njegovo kampanjo izražajo prepričanje, da so se demokrati z ustavno obtožbo ustrelili v lastno koleno.

Ustavna obtožba (impeachment) je inštitut obtožbe in razrešitve najvišjih državnih funkcionarjev zaradi hujše kršitve ustavnih dolžnosti in zakonov ali zaradi zlorabe položaja.

Pri ustavni obtožbi gre za prvo stopnjo v postopku ugotavljanja odgovornosti najvišjih državnih funkcionarjev. Druga stopnja v tem postopku pa je odločanje o obtožbi. Končna odločitev mora biti z večino sprejeta v senatu. Če je obtoženi spoznan za krivega sledi njegova razrešitev s položaja.

Obtožba se seli v senat

Ustavna obtožba se bo preselila v senat, kjer se bo predvidoma januarja začelo sojenje, pri čemer bodo senatorji porota, izbrani člani predstavniškega doma bodo imeli vlogo tožilca. Trump bo imel pravico do svojih zagovornikov, procesu pa bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Republikanci, ki imajo v senatu večino, napovedujejo, da bo Trump po hitrem postopku oproščen krivde.

Odstavitev Trumpa | Foto: Reuters Foto: Reuters Za zdaj sicer še ni povsem jasno ali bodo demokrati ustavno obtožbo nemudoma poslali v senat, saj je predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi dejala, da se bo s kolegi najprej posvetovala o tem. Obstaja možnost, da demokrati počakajo, dokler ne bodo od republikanskega vodstva v senatu dobili zagotovila, da bo postopek potekal pošteno in nepristransko. Senatni demokrati želijo zaslišati dodatne priče, republikansko vodstvo želi zadevo čim prej pospraviti stran od žarometov.

Postopek sprožili septembra

Demokrati so postopek ustavne obtožbe z uradno preiskavo sprožili septembra na podlagi telefonskega pogovora, med katerim je Trump julija letos ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega prosil za uslugo - preiskavo Bidna in njegovega sina ter teorije zarote o ukrajinskem vpletanju v ameriške volitve 2016.

Protestniki v Seattlu
Novice Trump v žaljivem pismu Pelosijevi zavrnil ustavno obtožbo

Ameriške obveščevalne agencije in preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja so sicer potrdile, da se je vpletala Rusija na strani Trumpa. Ta je vmes zadrževal v kongresu potrjeno vojaško pomoč Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo. Pomoč je sicer sprostil, vendar šele po tem, ko so ga ujeli pri zadrževanju.

Demokratski člani kongresa so pred zgodovinskim glasovanjem zatrjevali, da niso imeli izbire in da so morali uporabiti edini način, ki ga imajo, da zaščitijo ustavo in politični sistem pred Trumpovimi zlorabami, ki se bodo nadaljevale. Trump pravosodno ministrstvo, senat ter vrhovno sodišče in le predstavniški dom kongresa ga lahko poskuša nadzirati.

Trump obtožbo označil za lov na čarovnice

Trump je ustavno obtožbo med drugim označil za lov na čarovnice in v pismu Pelosijevi celo napisal, da so s "čarovnicami" ravnali bolje kot demokrati ravnajo z njim. Imel je še druge izraze, ki jih je ponovil pred svojimi podporniki v Michiganu. Ti so več ur čakali v vrsti na hudem mrazu, da so prišli v dvorano in izrazili podporo ljubljenemu vodji. Nastop pred podporniki, ki jim je veselo naznanil, da se sploh ne počuti kot obtoženec, je bil obliž na njegovo rano, ki ga glede na jezno tvitanje malce že boli.

Odstavitev Trumpa
Novice Kongresni odbor potrdil obtožbe proti Trumpu

Razprava pred glasovanjem je bila predvidljiva. Republikanci so napadali demokrate, jih primerjali s Stalinovimi komunisti, obenem tudi z ameriškim borcem proti komunizmu, senatorjem Josephom McCarthyjem, pa tudi Poncijem Pilatom, ki je dal križati Jezusa.

Analitiki so opazili, da prav nobeden med njimi ni zmogel stavka ali dva obrambe Trumpovega značaja v smislu, da je dober človek, ki se mu dogaja krivica, saj ni sposoben očitanih mu dejanj. Napadali so proces in demokrate.

Republikanski kongresnik Barry Loudermilk iz Georgije je Trumpa primerjal z Jezusom in obtožil demokrate, da so hujši od Poncija Pilata, ki je dal križati Jezusa. | Foto: Reuters Republikanski kongresnik Barry Loudermilk iz Georgije je Trumpa primerjal z Jezusom in obtožil demokrate, da so hujši od Poncija Pilata, ki je dal križati Jezusa. Foto: Reuters Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff je v debati ponavljal, da so Trumpu dali več kot dovolj možnosti za obrambo, ki pa jih ni izkoristil. Ne samo, da ni poslal v kongres nobene priče sebi v prid, ampak je prepovedal pričanje vsem članom svoje vlade.

Donald Trump
Novice Trump se zlaže 32-krat na dan, letos podira rekorde

Republikanci so tudi grozili, da lahko demokrati v primeru Trumpovega poraza na volitvah 2020 zanesljivo računajo na ustavno obtožbo naslednjega demokratskega predsednika ali predsednice. Za to si bodo sicer morali povrniti večino v predstavniškem domu kongresa.