Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 1. 2009,
19.47

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 25. 1. 2009, 19.47

7 let

Praznik pomladi ali kitajsko novo leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
26. januarja 2009 je datum, na katerega letos pride drugi mlaj po zimskem solsticiju (21. december), ko Kitajci po vsem svetu praznujejo vstop v novo leto.

Kitajsko novo leto nekateri imenujejo tudi lunarno novo leto, ker se določa glede na položaj lune. Kitajci pa ga imenujejo praznik pomladi (chunjie [čun đje] 春节 - chun pomeni pomlad, jie pa praznik). Kljub temu, da Kitajci uporabljajo gregorijanski koledar, ki je v uporabi tudi pri nas v »zahodnem« svetu, večino svojih praznikov določajo gleda na svoj lunisolarni koledar. To je koledar, ki temelji na luninih ciklih. Ker pa pride do razhajanj s solarnimi cikli, na katerih temelji gregorijanski koledar, in je zato leto lunarnega koledarja po dnevih krajše od leta solarnega koledarja, vsakih nekaj let 12 lunarnim mesecem dodajo še dodatni 13. mesec.

Z rdečo barvo in pokanjem odganjajo nesrečo Za praznovanje praznika pomladi je značilna rdeča barva, ki predstavlja srečo in hkrati odganja nesrečo. Poleg tega je v navadi tudi spuščanje raket in metanje petard, saj Kitajci verjamejo, da glasno pokanje ravno tako odganja zle duhove in nesrečo. S temi običaji je povezana tudi legenda o zverini Nian. Nian naj bi vsako leto prišel med ljudi in požrl vse in vsakogar, ki se je znašel na njegovi poti. Ljudje so se ga bali in so vedno znova bežali stran od domov. Obstaja več različic, kako so ljudje izvedeli, da se zverina z levjo glavo in bikovim telesom boji rdeče barve, svetlobe in močnega hrupa. Zato so vsako leto, ko se je bližal »tisti dan«, na katerega se sedaj praznuje novo leto, na vrata obesili rdeče trakove z raznimi napisi in spuščali rakete, ki so poleg svetlobe proizvajale še neznosen strup, ki je prepodil Niana.

Večerja in bogat televizijski program Danes je navada, da se za novo leto družine zberejo skupaj, pripravijo obilno večerjo, kjer ne sme manjkati niti riba niti tradicionalna kitajska jed jiaozi, kar v slovenščino ponavadi prevajamo kot žlikrofi. Potem se zberejo pred televizijskimi sprejemniki in spremljajo bogat program, ki ga pripravi kitajska CCTV.

Ena izmed točk letošnjega praznovanja

Praznuje se povsod po svetu Praznovanja pripravijo tudi kitajski izseljenci povsod po svetu. Eno večjih praznovanj pripravijo v Londonu. Za ta praznovanja so značilni razni karnevali in zmajevi ali levji plesi. Ulice in domovi pa so okrašeni z nepreglednim številom rdečih lampijonov.

Še ena točka z letošnjega praznovanja praznika pomladi

Vsako leto pripada drugi živali Za kitajsko novo leto je značilno tudi to, da vsako leto pripada drugemu znamenju iz kitajskega horoskopa. Tako se bo 26. januarja 2009 izteklo leto podgane in se začelo leto bivola, ki se bo končalo 14. februarja 2010, ko bo nastopilo leto tigra. Žival, ki zaznamuje leto, ki prihaja, se ponavadi pojavlja tudi na raznih voščilih.

Iz uredništva siol.net vam želimo srečno in zdravo kitajsko novo leto! 新年快樂 (Xinnian kuaile [šinnjen kuail])!

Ne spreglejte