Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2009,
15.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 21. 1. 2009, 15.39

8 let, 5 mesecev

Pozitivni odzivi na Obamovo ustavitev sojenj v Guantanamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Potem ko je novi ameriški predsednik od tožilcev na vojaškem sodišču v zaporu Guantanamo na Kubi zahteval ustavitev procesov do maja, je bil eden njegovih prvih korakov že deležen številnih pohval.

"Navdušen sem, da je bil eden prvih korakov predsednika Obame obrniti novo stran pri tej žalostni epizodi zapora v Guantanamu," je sporočil evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Jacques Barrot. "Zame je to velik simbol. V pravni državi mora biti vsak deležen pravice do obrambe," je dodal. Tudi pri boju proti terorizmu je potrebno spoštovanje človekovih pravic Poudaril je, da mora biti boj proti terorizmu glavna prioriteta za ZDA in Evropsko unijo, a vselej s polnim spoštovanjem človekovih pravic. Zaporniki v Guantanamu morajo biti po njegovih besedah upravičeni do "poštenih pravnih postopkov, da bi se tako dokopali do resnice glede njihovih dejanj".

AI: Ustavitvi sojenj mora slediti njihova popolna opustitev Odločitev Obame, da ustavi vojaška sojenja v Guantanamu, je dobrodošel korak, a mu mora slediti njihova popolna opustitev, pa so menili v Amnesty International. V organizaciji za zaščito človekovih pravic še ocenjujejo, da bi morali opustiti vse obtožnice proti pripornikom, ki bi jim nato morali soditi v okviru ameriškega zveznega sodnega sistema.

Kot "zelo pozitivno" je Obamovo odločitev pozdravil posebni poročevalec ZN, ki se ukvarja z vprašanji mučenja, Manfred Nowak. Izrazil je prepričanje, da bodo procese opustili v celoti.

Ustavljeno prvo sojenje Polkovnik Patrick Parrish, ki je vodil proces pred vojaškim sodiščem proti kanadskemu državljanu Omaru Khadru, je v skladu z odredbo sojenje že prekinil za 120 dni. "Obramba ni nasprotovala odredbi in sodnik jo je odobril," je dejal predstavnik tožilstva v Guantanamu. "120-dnevna prekinitev praktično pomeni zaustavitev procesa, verjetno za vedno," je medtem dejal Khadrov odvetnik, poročnik William Kuebler.

Revizija vojaških sodišč bi lahko prinesla velike spremembe Podobno odredbo naj bi pristojni sodnik uporabil tudi v procesu proti petim moškim, ki so obtoženi sodelovanja v pripravi terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001. Vojaški tožilec Clay Trivett je sicer že povedal, da je potrebno prekiniti vse procese, ki so v teku, saj bi revizija sistema vojaških sodišč, ki jo bo izvedla Obamova administracija, lahko pripeljala do velikih sprememb.

Kmalu zaprtje Guantanama? V Obamovi administraciji sicer že kroži izvršni ukaz, ki poziva k zaprtju taborišča za teroristične osumljence v okviru ameriškega vojaškega oporišča Guantanamo na Kubi v roku enega leta. Zaenkrat ni znano, kdaj bo Obama ukaz izdal. Z ukazom bo administracija Obame tudi zaustavila vse vojaške sodne procese, ki trenutno potekajo v Guantanamu, kjer je trenutno zaprtih še 250 ljudi, od katerih je pomembnejših teroristov morda največ 15.

Ne spreglejte