Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 8. 2014,
8.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA Ferguson protesti policija

Petek, 15. 8. 2014, 8.52

7 let, 12 mesecev

Policija v Fergusonu razkrila ime policista, ki je ubil najstnika (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Položaj v Fergusonu pri St. Louisu se je po tednu dni nasilnih protestov zaradi policijskega nasilja v četrtek zvečer umiril, a so protesti izbruhnili po številnih drugih mestih ZDA.

Nadzor nad Fergusonom, kjer je belopolti policist v soboto ubil neoboroženega temnopoltega najstnika, je v četrtek prevzela državna avtocestna policija oziroma njen stotnik Ron Johnson, ta je odraščal v mestu in je temnopolt. Pri preiskavi ustrelitve najstnika poleg tega sodeluje zvezno pravosodno ministrstvo, katerega del je zvezna policija FBI.

Pravosodni minister ZDA Eric Holder je bil v četrtek zelo kritičen do lokalne policije, ki je po mnenju kritikov položaj poslabšala s pretiranim razkazovanjem moči in pozneje tudi s pretirano uporabo sile. To je v četrtek kritiziral tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki je ob tem pozval k miru in složnosti na ulicah Fergusona.

Dve različici dogodkov Lokalna policija je kmalu po ustrelitvi 18-letnega Michaela Browna, ta je imel pred strelom glede na izpoved edinih dveh očividcev dvignjene roke in se je predajal policistu, poslala na ulice Fergusona močno oborožene sile in pse. To je pri temnopoltih prebivalcih vzbudilo različne zgodovinske konotacije; pse so na primer uporabljali beli lastniki sužnjev, ko so lovili ubežnike.

Policija trdi, da sta dva temnopolta moška v soboto napadla policista, čigar imena še niso razkrili. Eden od napadalcev naj bi ga potisnil v avtomobil, nato pa sta se ruvala za pištolo. Napadalca naj bi nato pobegnila, policist pa ju je lovil.

Policisti so se pridružili protestnikom V nedeljo zvečer so protestniki v Fergusonu razbijali trgovine, avtomobile in druge zgradbe, policija pa je aretirala skupno 32 ljudi. Protesti, nasilje in aretacije so se nadaljevali tudi naslednje noči. V sredo so protestniki policiste celo obmetavali s kamenjem in molotovkami, ti pa so odgovorili s solzivcem in dimnimi bombami.

Šef policije v okrožju St. Louis Thomas Jackson je v četrtek zjutraj posvaril, da je mesto sod smodnika, guverner Misurija Jay Nixon pa je prizore nasilja primerjal z vojnim območjem. Položaj je nekoliko omilil stotnik državne policije Johnson, ki je dejal, da želi končati začaran krog nasilja, in se je podal med protestnike. Ti so skupaj z njim vzklikali geslo: "Roke gor, ne streljaj."

Protesti se širijo Medtem ko se razmere v Fergusonu, predmestju St. Louisa v zvezni državi Misuri, za zdaj umirjajo, pa so bili protesti v četrtek zvečer med drugim v New Yorku na Times Squaru, Union Squaru, v sosednjem Newarku v New Jerseyju in tudi po drugih zveznih državah in mestih v ZDA, kot so Chicago, Boston, Detroit in Atlanta. Protestniki povsod vzklikajo geslo: "Roke gor, ne streljaj."

Ne spreglejte