Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2008,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 18. 9. 2008, 21.00

8 let

Pogovori o dodatnih opazovalcih v Gruziji prekinjeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kot je pojasnil vodja finske delegacije pri Ovseju Antti Turunen, Ovse v Gruzijo tako zaenkrat ne bo pošiljal novih opazovalcev.

"Kljub mesecu dni pogajanj nismo dosegli nobenega soglasja glede opazovalcev. Diplomatske možnosti smo izčrpali. Ne vidim smisla v nadaljevanju tukajšnjih pogajanj," je dejal Turunen. Finska trenutno predseduje Ovseju, Turunen pa je nastopal v imenu predsedujočega tej organizaciji, finskega zunanjega ministra Alexandra Stubba.

"Ovse bi se moral glede mandata pogovarjati z Južno Osetijo" Ruski veleposlanik pri Ovseju Anvar Azimov je potrdil, da so bili pogovori ustavljeni, a obenem zatrdil, da jih je Moskva pripravljena obnoviti. Kot je pojasnil, je glavni razlog za zastoj opredelitev območja, do katerega bi imeli dostop opazovalci Ovseja, in pa, da bi se morali o dostopu Ovseja na območje Južne Osetije pogovarjati neposredno s Chinvalijem. "Glede na to, da obstaja neodvisna Južna Osetija, bi se moral Ovse glede mandata pogovarjati z njimi," je dejal diplomat.

"Sporna točka je območje odgovornosti, v katero ni vključena Južna Osetija" Tudi Turunen je dejal, da je sporna točka "območje odgovornosti, v katero ni vključena Južna Osetija". Gruzijski veleposlanik pri Ovseju Paata Gapridašvili pa je obžaloval, da Rusija ni sprejela ponujenega, čeprav je bilo "sprejeto 80 odstotkov ruskih predlogov".

Gre za pogovore o namestitvi 80 neoboroženih vojaških opazovalcev, ki bi se pridružili 20 opazovalcem, ki jih je Ovse v Gruzijo poslal v sredini avgusta, da bi na območju okoli Južne Osetije nadzorovali spoštovanje prekinitve ognja. Medtem ko je imelo osem opazovalcev, ki so bili v Gruziji že pred avgustovsko vojno z Rusijo, dostop tudi v Južno Osetijo, jih dodatnih 20 te pristojnosti nima.

"Prihajalo je do težav v smislu svobode gibanja" Po besedah neimenovanega predstavnika Ovseja je bilo 56 sodelujočim državam Ovseja v začetku tedna razdeljeno poročilo, ki med drugim navaja, da ruski vojaki ovirajo delo opazovalcev Ovseja na njihovi misiji v Gruziji in Južni Osetiji. "Prihajalo je do težav v smislu svobode gibanja," je dejal predstavnik organizacije. Kot je dodal, se situacija ves čas spreminja, tako da opazovalci enkrat lahko vstopijo v Južno Osetijo in njeno prestolnico Chinvali, drugič spet ne.

V Gruzijo bodo namestili tudi 200 vojaških opazovalcev EU Poleg skupno 100 opazovalcev, ki naj bi jih v skladu z avgustovskimi sklepi v Gruziji namestil Ovse, bo na tem območju nameščenih še 200 vojaških opazovalcev Evropske unije.

Ne spreglejte