SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po zavrnitvi Karadžićeve pritožbe se bo sojenje v Haagu nadaljevalo

4

termometer

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je v sredo zavrnilo pritožbo nekdanjega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića.

V njej je je zahteval Karadžić več časa za pripravo obrambe. Sojenje se bo tako lahko nadaljevalo, datum naslednje obravnave pa bo sodišče sporočilo v prihodnjih dneh. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Karadžić v pritožbi med drugim zapisal, da mu sodišče ni zagotovilo dovolj časa in denarnih sredstev, da bi preučil vse dokaze, ki jih je predložilo tožilstvo. Šlo naj bi namreč za več kot 400.000 strani dokumentov. Karadžić je zaradi tega sodnike haaškega sodišča obtožil, da so zlorabili svoj položaj.

Pritožbo so v celoti zavrnili

Pritožbeni senat sodišča je Karadžićevo pritožbo v sredo zvečer v celoti zavrnil. V Haagu so ob tem spomnili, da je sodišče že septembra lani presodilo, da je za začetek sojenja vse pripravljeno, poleg tega pa je Karadžiću vseskozi zagotavljalo dodaten čas in finančno pomoč pri pripravi obrambe.

Karadžić, ki se brani sam, je svojo obrambo predstavil 1. in 2. marca, naslednji dan pa bi se moral začeti dokazni postopek z zaslišanjem prvih prič tožilstva. Karadžić je takrat zahteval več kot trimesečno preložitev začetka dokaznega postopka, a je sodišče to zavrnilo, Karadžić pa se je nato pritožil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin