Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2012,
18.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ples

Petek, 27. 1. 2012, 18.19

8 let, 1 mesec

Ples skrajnih desničarjev na Dunaju spremljajo protesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Dunaju nocoj poteka tradicionalen ples, ki ga organizirajo desničarska študentska združenja, med gosti pa je tokrat vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Ob robu plesu, ki letos poteka na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, v avstrijski prestolnici potekajo protesti, o večjih izgredih pa zaenkrat ne poročajo.

Okrog 5000 nasprotnikov skrajne desnice Po navedbah organizatorjev so nocojšnji protesti privabili kakih 5000 nasprotnikov skrajne desnice, medtem ko policija navaja kar desetkrat nižjo številko.

Dve ločeni skupini sta se ob močnem policijskem spremstvu sprehodili po različnih poteh skozi mesto, nato pa se združili na Heldenplatzu pred nekdanjo cesarsko palačo Hofburg. Protestniki, številni med njimi iz Nemčije, so vzklikali "Nazis raus!" (Nacisti ven!).

Nekaj manjših incidentov O hujših izgredih ne poročajo, je pa prišlo do nekaj manjših incidentov. Skupina protestnikov je na primer s cestno zaporo preprečila pot dvema avtobusoma s povabljenimi na ples, zaradi česar je morala posredovati policija, več protestnikov pa je skušalo na različne načine prebiti policijske zapore, a neuspešno.

Ples, imenovan Wiener Koorporationsring (WKR), je tradicionalen del dunajske plesne sezone, ki doživi vrhunec z znamenitim opernim plesom, vedno pa je veljal za precej kontroverznega.

Letošnji ples sovpada z dnevom spomina na žrtve holokavsta Med okoli 3000 gosti plesa so poleg Le Penove tudi vodja avstrijskih svobodnjakov Hans-Christian Strache, ni pa vodje nemške skrajno desne Republikanske stranke Rolfa Schliererja. Kljub temu stranko na plesu zastopa več drugih članov, med gosti pa so tudi člani drugih evropskih skrajno desnih strank.

Ker letošnji 59. ples sovpada z dnevom spomina na žrtve holokavsta, ki se praznuje v spomin na osvoboditev nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, je policija pričakovala, da se bodo pred palačo Hofburg, prizoriščem plesa, tokrat zbrali protestniki. Zato je že v naprej okrepila varnost na območju in vpoklicala dodatne policiste iz vse države.

Ne spreglejte