Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2013,
19.34

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 3. 2. 2013, 19.34

8 let, 3 mesece

Planet TV: Kakšen memorandum bo Slovenija poslala v Haag?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija mora do 11. februarja mednarodnemu sodišču v Haagu poslati memorandum za arbitražo o meji s Hrvaško. V tem dokumentu bodo zapisana vsa naša ključna pogajalska izhodišča.

Še vedno med drugim tudi ni jasno, kaj vse bo Slovenija zahtevala, prav tako pa vlada, kljub drugačnim pričakovanjem, ni sprejela memoranduma in odločitev preložila na Državni zbor.

Premier Janez Janša je tako dejal, da vlada predlaga, da se Državni zbor odloči med osnovno varianto in deloma oziroma minimalno dopolnjeno varianto.

Lukšič: Vlada zadevo po nepotrebnem zapleta Izredna seja parlamenta, ki bo zaprta za javnost, naj bi se zgodila v ponedeljek, a v največjih opozicijskih strankah so prepričani, da poslanci o tem ne bi smeli odločati.

Igor Lukšič (SD) je med drugim dejal, da je v arbitražnem sporazumu jasno določeno, da je pristojnost, da se opredeli predmet spora, na vladi. Vlada zato po njegovem mnenju zadevo po nepotrebnem zapleta.

"Glede na to, da Slovenski Državni zbor sprejema mnoge manj pomembne odločitve, mislimo da je z vidika vsebinske korektnosti prav, da tukaj na koncu odloči državni zbor," meni Janša.

Pozitivna Slovenija trdi, da je izredna seja parlamenta zaradi memoranduma nepotrebna, da bo to slabo vplivalo na odnose s Hrvaško in da se s tem ustvarja vtis izrednih razmer.

So trenja v koaliciji preprečila sprejetje memoranduma? "Vse, kar bi še bilo treba narediti, je, da ga vlada čim prej pošlje, seveda skladno s svojimi pristojnostmi, na sodišče v Haag," je glede najnovejših zapletov dejala Alenka Bratušek.

V SD so med drugim tudi prepričani, da vlada memoranduma ne želi sprejeti zaradi trenj, ki so v koaliciji.

Opozicijo tudi skrbi, da se lahko 11. februarja zgodi dvoje - ali Slovenija do tega roka v Haag ne bo poslala memoranduma, ali pa ga bo vendarle poslala - in to dopolnjenega - a bo hkrati ostala brez vrhunskih pravnikov, ki bi ga zagovarjali.

Ne glede na pozive opozicije, naj bi se jutri najprej sestal parlamentarni odbor za zunanje zadeve, prisotna naj bi bila tudi Janša in Erjavec, ki zapletov z memorandumom še vedno ni komentiral. Nato pa naj bi slovenska pogajalska izhodišča na izredni in za javnost zaprti seji, prav tako jutri, dokončno potrdil Državni zbor.

Ne spreglejte