SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pjongjang zavrača šeststranska pogajanja, morda za dialog

2

termometer

 | Foto:
Severna Koreja je podkrepila odločitev za umik iz šeststranskih pogajanj o njenem jedrskem programu, po drugi strani pa je nakazala tudi pripravljenost za nadaljevanje dialoga o tem vprašanju.

"Vsakršen poskus, da bi nadaljevali s šeststranskimi pogovori, ne da bi dojeli bistvo problema, ne bo pomagal pri zmanjševanju napetosti," je dejal predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva. Hkrati pa je dodal, da vendarle ostaja na voljo "specifična oblika dialoga, ki bi ga lahko uporabili v tej situaciji". Kaj naj bi to pomenilo, sicer ni pojasnil.

"Severna Koreja pripravljena na dialog z ZDA" Severnokorejski predstavnik v Združenih narodih Sin Son Ho je že v petek dejal, da se Pjongjang ne namerava vrniti za pogajalsko mizo z Južno Korejo, Japonsko, Rusijo, Kitajsko in ZDA. Je pa Severna Koreja pripravljena na dialog z ZDA, če bi se slednje tako odločile.

Severna Koreja se je iz šeststranskih pogajanj umaknila po sprejetju resolucije v Varnostnem svetu ZN, ki je obsodila izstrelitev njene rakete dolgega dosega aprila. Maja je Severna Koreja izvedla tudi svoj drugi jedrski poskus.

VS ZN uvedel strožje sankcije proti Severni Koreji VS ZN je nato uvedel strožje sankcije proti Severni Koreji, ki vključujejo popoln embargo na orožje, pa tudi inšpekcije zračnih, kopenskih in pomorskih transportov v to državo. Uvedena je bila tudi prepoved potovanja za pripadnike severnokorejskega režima, ki sodelujejo v jedrskih in raketnih programih.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin