Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 13.32

8 let

Pilot ponesrečenega letala v Madridu pred vzletom želel zamenjati letalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kapitan ponesrečenega letala španske družbe Spanair, ki je 20. avgusta takoj po vzletu strmoglavilo na madridskem letališču Barajas, je pred vzletom zaradi tehničnih težav želel zamenjati letalo.

Letalski tehniki so po ponovnem pregledu letala dali zeleno luč za polet, ta pa se je končal tragično in zahteval kar 153 smrtnih žrtev. Zaznal pregrevanje na enem od senzorjev za merjenje temperature zraka Letalo tipa MD-82 je bilo na vzletni stezi že pripravljeno na vzlet, ko je kapitan Antonio Garcia Luna zaznal pregrevanje na enem od senzorjev za merjenje temperature zraka. Garcia Luna je zaradi napake letalo odpeljal nazaj do hangarja na letališču in zaprosil mehanike, naj letalo pregledajo.

Dodatno letalo je bilo na voljo Na sedežu družbe Spanair v Palmi de Mallorci so povedali, da je bilo dodatno letalo na voljo, če bi tehniki ocenili, da je zamenjava potrebna. Garcia Luna je že zaprosil tudi za dva avtobusa, ki naj bi potnike prepeljala do nadomestnega letala, vendar so tehniki na letališču dali zeleno luč za vzlet letala MD-82.

Nesrečo je preživelo le 18 potnikov Letalo je nato le poletelo z letališča, takoj po vzletu pa strmoglavilo. Nesreča je bila usodna za 153 potnikov, medtem ko jih je 18 nesrečo preživelo. Od teh jih 13 še vedno ostaja na zdravljenju v bolnišnici. Vzrok za nesrečo sicer še vedno ni znan.

Španska ministrica za infrastrukturo Magdalene Alvarez je že pred dnevi izjavila, da naj bi pred vzletom nameravali zamenjati letalo, kar so pri Spanairu sprva zanikali. Dejali so namreč, da je šlo le za ustaljeno proceduro, ko letalska družba preveri, ali so nadomestna letala v bližini na voljo.

Pri letih družbe Spanair prihaja do velikih zamud V dneh po nesreči prihaja pri letih družbe Spanair do velikih zamud. Tako so samo v nedeljo zabeležili 12 zamud letal, ki so zamujala tudi do 11 ur, zaradi česar so bili številni potniki v luči nesreče pred 12 dnevi zaskrbljeni.

Medtem so uslužbenci Spanaira španskemu premieru Joseju Luisu Rodriguezu Zapateru poslali odprto pismo, v katerem so ga pozvali, naj stori "javno gesto" in prepreči "neupravičen linč" družbe, ki naj bi ga povzročile izjave Alvarezove. Pismo je kasneje objavil španski dnevnik ABC.

Ne spreglejte