Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 6. 2016,
11.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

1

Natisni članek

Velika Britanija referendum brexit

Nedelja, 26. 6. 2016, 11.44

6 let, 7 mesecev

Peticijo za nov referendum o EU podpisalo več kot tri milijone ljudi, Škotska pripravljena blokirati brexit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

1

Brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Peticijo s pozivom za drugi referendum o članstvu Velike Britanije v EU je do zdaj podpisalo že več kot tri milijone ljudi, poroča BBC. Britanci so na četrtkovem referendumu z 52 odstotki izglasovali izstop iz Unije. Škotski parlament bi lahko poskusil z blokado izstopa Velike Britanije iz EU.

Na peticiji za nov referendum o EU so zbrali več podpisov kot na katerikoli drugi peticiji na spletni strani britanskega parlamenta. Ker ima več kot sto tisoč podpisov, bo moral o njej razpravljati parlament.

Tiskovna predstavnica poslanske zbornice je povedala, da se je zbiranje podpisov pod to peticijo začelo 24. maja, vendar pa je do objave izida četrtkovega referenduma zbrala le 22 podpisov.

Britanci so na referendumu z 52 odstotki izglasovali brexit, vendar je večina volivcev v Londonu, na Škotskem in Severnem Irskem podprla obstanek v EU.

Britanski premier David Cameron je v preteklosti večkrat dejal, da drugega referenduma ne bo. Po objavi referendumskega izida je v petek napovedal, da bo do oktobra odstopil s položaja.

Škotska bi lahko blokirala izstop Otoka iz EU

Škotski parlament bi lahko poskusil blokirati izstop Velike Britanije iz EU, je po četrtkovi odločitvi Britancev za odhod iz EU dejala prva ministrica škotske vlade Nicola Sturgeon. Kot je povedala v pogovoru za BBC, bo morebitno zahtevo po glasovanju o privolitvi k izstopu Otoka iz EU upoštevala.

"Če bo škotski parlament presojal na podlagi tega, kar je prav za Škotsko, obstaja možnost, da rečemo, da ne bomo glasovali za nekaj, kar je v nasprotju z interesom Škotske. In to mora biti na mizi," je izpostavila Sturgeonova.

Dejala je še, da bo poslance v parlamentu, v katerem njena Škotska nacionalna stranka (SNP) zaseda 63 od 129 sedežev, pozvala k zavrnitvi privolitve.

"Obstaja možnost, da rečemo, da ne bomo glasovali za nekaj, kar je v nasprotju z interesom Škotske," je zagrozila škotska premierka Nicola Sturgeon. | Foto: Reuters "Obstaja možnost, da rečemo, da ne bomo glasovali za nekaj, kar je v nasprotju z interesom Škotske," je zagrozila škotska premierka Nicola Sturgeon. Foto: Reuters

Že dopoldan je škotska prva ministrica dejala, da bo njena vlada prihodnji teden začela pogovore z Brusljem, na katerih bodo razpravljali o obstanku Škotske v Uniji. "Naš argument je, da ne želimo oditi. Ne gre za to, da želimo oditi in se vrniti," je poudarila.

Na četrtkovem referendumu je namreč za obstanek Otoka v EU glasovalo 62 odstotkov Škotov, medtem ko se je 52 odstotkov vseh britanskih volivcev odločilo za izstop, še poroča BBC.

Znova oživela ideja o neodvisni Škotski

Poleg tega se je škotska regionalna vlada v soboto zavzela na ponovni referendum o neodvisnosti Škotske od Velike Britanije. "Velika Britanija, za katero se je Škotska leta 2014 odločila, da ostane v njej, ne obstaja več," je danes dejala Sturgeonova. "To ne bo ponovitev referenduma leta 2014," je dodala in pojasnila, da so se okoliščine popolnoma spremenile.

Leta 2014 je proti neodvisnosti Škotske glasovalo 55 odstotkov volivcev. Današnja javnomnenjska raziskava, ki jo je za britanski časnik Sunday Times opravila agencija Panelbase, je pokazala, da bi se danes za neodvisnost odločilo 52 odstotkov Škotov, medtem ko preostali temu nasprotujejo.

 

brexit peticija | Foto: Printscreen Zimbio Foto: Printscreen Zimbio

Kerry v ponedeljek v Bruselj in London

Ameriški državni sekretar John Kerry bo po referendumski odločitvi Britancev za izstop iz EU v ponedeljek obiskal Bruselj in London. Ameriški predstavniki, ki so potovali s Kerryjem v Rim, so novinarjem na letalu povedali, da so ti dve mesti na načrt poti dodali v zadnjem trenutku.

Odločitev Britancev za izstop iz EU, ki je povzročila globalno gospodarsko negotovost in strah, da ji bodo sledile tudi druge članice EU, je osupnila ameriško administracijo. Ameriški predstavniki zdaj poskušajo preprečiti politično krizo, ki bi zamajala enotnost zahodnih držav.

John Kerry je na poti v London. | Foto: Reuters John Kerry je na poti v London. Foto: Reuters

Kerry je danes prispel na načrtovani obisk v Rim, kjer bo imel kosilo z italijanskim zunanjim ministrom Paolom Gentilonijem in delovno večerjo z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

V ponedeljek bo odpotoval v Bruselj, kjer bo imel pogovore z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini. Kerry in Mogherinijeva naj bi se po prvotnem načrtu srečala že danes v Rimu, vendar je bila italijanska diplomatka preveč zaposlena zaradi dogajanja po dramatičnem referendumu v Veliki Britaniji.

Kerry bo iz Bruslja nadaljeval pot v London, kjer se je bo srečal z britanskim zunanjim ministrom Philipom Hammondom in drugimi predstavniki vlade premierja Davida Camerona, ki je po odločitvi volivcev za brexit napovedal svoj odstop.

Berlin in Bruselj še naprej neenotna glede začetka pogajanj z Otokom

Berlin in Bruselj glede začetka pogajanj o izstopu Združenega kraljestva iz EU ostajata na različnih bregovih. Medtem ko si v prestolnici EU prizadevajo za čimprejšnji začetek pogajanj, v Nemčiji od Londona ne zahtevajo naglih odločitev.

"Če upočasnimo proces samo zato, da bi popustili pred zavlačevanjem britanskih konservativcev, bomo škodovali vsem," je za nemški časnik Bild dejal predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. "Dolg proces bo vodil samo še k večji negotovosti, ogrožal pa bo tudi delovna mesta," je še poudaril.

"Zato od britanske vlade pričakujemo, da bo sprožila postopek. To bi lahko storila že na vrhu v torek," je še povedal Schulz.

Hollande: Pobudo morata prevzeti Francija in Nemčija

Francoski predsednik Francois Hollande je medtem dejal, da morata po odločitvi Britancev za izstop iz EU pobudo prevzeti Francija in Nemčija. "Prijateljska država, zavezniška država, s katero imamo toliko vezi, se je pravkar odločila, da odide iz naše Unije, Evropske unije, za katero smo verjeli, da je neuničljiva in trajna," je dejal Hollande ob odkritju spomenika žrtvam druge svetovne vojne.

"Zdaj je odgovornost Francije in Nemčije, da prevzameta pobudo, saj smo pokazali, da smo bili iz nesreče, grozot in vojne sposobni skovati močno prijateljstvo," je nadaljeval francoski predsednik.

Britanski laburisti v čedalje globlji krizi

Po odločitvi Britancev, da zapustijo EU, se poglablja kriza v opozicijski laburistični stranki. Potem ko je njen vodja Jeremy Corbyn zaradi nezaupanja odstavil zunanjega ministra v vladi v senci Hilaryja Benna, naj bi svoj odstop napovedala še skoraj polovica od 28 članov vlade v senci.

Ne spreglejte