Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
12. 12. 2013,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bernard Madoff

Četrtek, 12. 12. 2013, 15.23

8 let

Pet let od padca prevarantskega milijarderja

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sredi decembra 2008 so ameriške oblasti aretirale Bernieja Madoffa in tako končale njegovo več desetletij trajajočo 60 milijard dolarjev vredno največjo finančno prevaro v zgodovini.

Sojenje padlemu milijarderju, 75-letnemu Madoffu, je že dolgo končano, trenutno pa prestaja 150-letno zaporno kazen. Posledice njegovih dejanj še vedno čutijo opeharjene stranke.

Pet stvari, ki jih morda niste vedeli o eni največjih t. i. Ponzijevih prevar v zgodovini:

Madoff ni deloval sam Ko je priznal krivdo za prevarantsko shemo, je Madoff vztrajal, da je deloval sam. Oblasti so od tedaj obtožile več njegovih sodelavcev. Njegovega brata Petra so decembra lani obsodili na deset let zapora, ker je poskušal goljufijo prikriti. Sedem drugih je priznalo krivdo za zločine, povezane s shemo, na zveznem sodišču pa sodijo petim Madoffovim uslužbencem.

Le del denarja, ki so ga izgubile Madoffove žrtve, so povrnili Madoff je od leta 1991 do 11. decembra 2008vlagatelje ogoljufal za 64,9 milijarde ameriških dolarjev. Njegova shema je propadla, ko zaradi finančne krize ni mogel izplačati vlagateljev, ki so zahtevali umik svojega denarja. Madoffovo premoženje, med drugim stanovanje na Manhattnu, obalno hišo v Montauku, hiše na Floridi in v Franciji ter jahto so zaplenili in prodali na dražbi, denar pa namenili za poplačilo prevaranih vlagateljev. Pooblaščenec sodišča je do zdaj zbral okoli 9,5 milijarde dolarjev, žrtvam pa so razdelili okoli polovico tega zneska.

Shema je uničila Madoffovo družino Žrtve Madoffove prevare so tudi znotraj njegove lastne družine. Njegov sin Mark je na drugo obletnico očetove aretacije storil samomor, sin Andrew pa je povsem pretrgal stike s patriarhom družine. Z Madoffom ne želi govoriti niti njegova žena Ruth, s katero sta poročena več kot 50 let. Sam pravi, da od vseh družinskih članov z njim govorita le hčerki ženine nečakinje, ki obiskujeta kolidž v bližini Madoffovega zapora.

Madoff ni pokazal niti trohice obžalovanja V nedavnem pogovoru za Wall Street Journal je želel Madoff "opravičiti dejanja, ki so se končala z njegovim prestajanjem 150-letne zaporne kazni". Med intervjujem je dejal, da bi morali vlagatelji vedeti, da ne smejo slepo zaupati neverjetno visokim dobičkom na vložen denar, za banke in druge finančne institucije, s katerimi je sodeloval, pa je prepričan, da so gotovo vedeli za shemo. Mike De Vito, ena od žrtev, ki je napisala knjigo o prevari, je prepričan, da Madoff ne čuti pravega obžalovanja za škodo, ki jo je povzročil tudi svoji družini. "Kako je lahko oče v posel vpeljal dva sinova, če je vedel, da je lastnik velikega kriminalnega podjetja? Če ima toliko malo sočutja za svojo družino, koliko ga ima potem do nas?" se sprašuje.

Madoffovi posli, ki niso bili vključeni v shemo, tudi niso bili dobičkonosni Madoff je dolgo vztrajal, da so bili njegovi drugi posli zunaj sheme povsem legitimni in uspešni, kar pa so sodni procesi proti njegovim sodelavcem postavili pod vprašaj. Revizor, ki pregleduje Madoffove posle, meni, da so njegovi preostali posli pridelovali izgubo najmanj od začetka 21. stoletja.

Ne spreglejte