Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2008,
9.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 7. 2008, 9.24

6 let, 7 mesecev

Papež sprejel žrtve spolnih zlorab v avstralski cerkvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Papež Benedikt XVI. se je danes, le nekaj ur pred odhodom nazaj proti Vatikanu, nenapovedano sestal z žrtvami spolnih zlorab avstralskih duhovnikov.

Le nekaj ur pred odhodom je papež na zasebni maši v kapeli sydneyjske katedrale sv. Marije sprejel štiri žrtve spolnih zlorab in predstavnike združenj žrtev, ter prisluhnil njihovim izkušnjam in jim izrekel globoko sožalje. Papež žrtvam ponudil tolažbo Kot so sporočili iz Vatikana, je papež žrtvam ponudil tolažbo ter jim obljubil, da bo molil zanje in njihove družine. "S svojo očetovsko gesto je želel sveti oče znova dokazati svoje globoko sočutje do vseh, ki so bili spolno zlorabljeni," so zapisali.

Srečanje z žrtvami ni bilo napovedano

Današnje srečanje ni bilo napovedano in so ga javnosti razkrili šele po tem, ko je papež že zapustil katedralo. Za spolne zlorabe v avstralski katoliški cerkvi se je namreč papež že opravičil v soboto, ko je na maši za avstralske duhovnike dejal, da so takšna dejanja sramotna in da je treba storilce pripeljati pred sodišče.

Z opravičilom je papež izpolnil glavno zahtevo združenj žrtev, ki pa poleg tega zahtevajo še, da Vatikan avstralskim škofom ukaže, naj prenehajo s prikrivanjem dejanskega obsega problematike in preprečevanjem prizadevanj žrtev za odškodnino. Po sobotni maši so imeli nekateri sicer pripombe, da je ta potekala za zaprtimi vrati in da na njej ni bilo žrtev samih.

Zgodovinski korak narejen ob obisku v ZDA

Do prvega tovrstnega opravičila, ki je predstavljalo zgodovinski korak na poti k spravi med cerkvijo in žrtvami spolnih zlorab katoliških duhovnikov, je prišlo aprila letos ob Benediktovem obisku v ZDA.

Papež nocoj že doma Papeževo letalo je nato ob pol tretji uri zjutraj po srednjeevropskem času poletelo iz Sydneyja proti Evropi in ga v Rimu pričakujejo okoli 23. ure.

Spomnimo: Papež Benedikt XVI. se je sicer v okviru osemdnevnega obiska v Avstraliji udeležil Svetovnega dneva mladih. Glavni dogodek je bila nedeljska maša, ko se je na sydneyjskem hipodromu Randwick zbralo 350.000 vernikov. "Kako čudovita izkušnja je bila to. Teden, ki nam bo dolgo ostal v spominu," je pred odhodom iz Avstralije obisk opisal papež. Tik pred odhodom se je sicer še sestal s prostovoljci svetovnega dneva mladih.

Ne spreglejte