Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 7. 2008,
7.18

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 20. 7. 2008, 7.18

8 let, 2 meseca

Papež je mlade posvaril pred "duhovno puščavo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Papež Benedikt XVI. je med mašo na prostem ob 23. svetovnih dnevih mladih danes pozval mlade, naj zavržejo "duhovno puščavo", ki se po njegovem prepričanju širi po svetu.

Pred okoli 350.000 zbranih mladih katoliških romarjev na hipodromu Randwick v avstralskem Sydneyju je papež poudaril, da "svet potrebuje prenovo", mlade pa je spodbudil, naj bodo nosilci te spremembe. S pomočjo krščanske vere naj izgradijo novo dobo, v kateri ne bo pohlepa in materializma.

"V naših družbah se širi notranja praznina, brezimen strah, tih občutek obupa" "V toliko naših družbah se skupaj z materialno blaginjo širi duhovna puščava: notranja praznina, brezimen strah, tih občutek obupa," je dejal 81-letni papež. Zatrdil je, da je naloga nove generacije izgraditi svet, v katerem se božjega darila življenja ne zavrača, zaznava kot grožnja in uničuje, ampak se ga sprejema, spoštuje in časti.

Po prepričanju papeža je cilj teh prizadevanj "nova doba, v kateri nas bo upanje osvobodilo od plitkosti, apatije in samozaverovanosti, ki mrtviči našo dušo in zastruplja naše medsebojne odnose".

Svetovni dan mladih leta 2011 bo v Madridu Napovedal je, da bodo naslednji svetovni dnevi mladih leta 2011 v španski prestolnici Madrid, zbranim mladim romarjem, ki so na hipodromu v pričakovanju papeževe maše preživeli celo noč, pa je povedal, da se veseli vnovičnega snidenja z njimi čez tri leta. "Do takrat nadaljujemo z molitvami drug za drugega in bodimo vesele priče Kristusovega izročila pred svetom," je še dejal papež.

Z Madridom naj bi se prireditev vrnila v samo osrčje katoliške vere Vatikanski viri so poudarili, da je bil Madrid papeževa osebna izbira, saj naj bi se tako svetovni dnevi mladih po Sydneyju, ki velja za večinoma posvetno mesto, vrnili v samo osrčje katoliške vere.

Med katoliško cerkvijo in vlado v Španiji prihaja do številnih trenj Kljub temu da je vloga katoliške cerkve v Španiji še vedno močna, pa je tudi tam pod vse večjim pritiskom sekularizacije družbe. Še posebej je to očitno po prihodu španskih socialistov na oblast pred štirimi leti, saj so ti sprožili vrsto liberalnih družbenih reform, zaradi katerih med katoliško cerkvijo in špansko vlado prihaja do številnih trenj.

V Vatikanu so povedali, da si je mašo v Sydenyju na velikih ekranih po mestu ogledalo še veliko več ljudi, še več sto milijonov ljudi po svetu pa je papežu prisluhnilo v televizijskem prenosu.

Papež si je privoščil štiri dni dopusta Papež si je po napornem 20-urnem letu v Avstralijo najprej privoščil štiri dni dopusta, ki ga je preživel na posestvu severozahodno od Sydneyja, ki ga vodi konservativna katoliška skupina Opus Dei. Papež bo obisk "tam spodaj" zaključil v ponedeljek, ko se bo srečal s prostovoljci svetovnega dneva mladih in imel še zadnji nagovor.

V Avstraliji se je srečal z vodji drugih krščanskih veroizpovedi Poleg tega se je srečal tudi s kakimi 50 vodji drugih krščanskih veroizpovedi v državi - pravoslavci, protestanti in anglikanci - in pozval k prizadevanjem za enotnost v veri. Priznal je namreč, da so odnosi med različnimi krščanskimi veroizpovedmi na kritični točki. Sprejel je tudi predstavnike drugih ver, med drugim judovske in muslimanske, in pri tem izpostavil vlogo religij pri ohranjanju miru.

Tatovi so okradli frančiškanske menihe

V času, ko se je skupina frančiškanskih menihov mudila v Sydneyju, da bi pozdravila papeža Benedikta XVI., so bili v njihovem samostanu na obrobju mesta na delu tatovi, ki so odnesli 7000 ameriških dolarjev. "Tovrstna kraja, pri kateri so storilci vedeli, da so njihova tarča predstavniki duhovščine, je ena najbolj nizkotnih vseh časov," je ob dogodku povedal predstavnik policije Andrew Scipione.

11 menihov, večinoma iz ZDA, je bilo med stotinami tisočih katoliških romarjev, ki so zasedli obalo, da bi videli papežev veliki prihod na srečanje mladih.

Ne spreglejte