Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
8.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA Sirija

Petek, 27. 7. 2012, 8.34

8 let

Padec Al Asada le še vprašanje časa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko je režim Bašarja Al Asada začel okrepljene napade na tleh in iz zraka, se ZDA bojijo, da lahko takšni napadi vodijo v množičen masaker.

V upanju, da bi dokončno zlomil upornike, je sirski predsednik Bašar Al Asad še okrepil vojaške enote na tleh in v zraku. Nad upornike je poslal dolgo kolono tankov, iz zraka pa jim pomagajo še helikopterji in bojna letala. Uporniki so se medtem lotili razstreljevanja cestnih zapor in pomembnejših varnostnih točk.

Ameriško zunanje ministrstvo je sicer včeraj izrazilo zaskrbljenost nad dogodki v 2,5-milijonskem Alepu. "Skrbi nas, da se sirski režim pripravlja na masaker v Alepu," je včeraj povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Victoria Nuland.

Konec diplomatskih pogovorov, čas za ukrepanje

Obamova administracija je po nekaterih informacijah pripravila posebno predsedniško direktivo, ki sirskim upornikom ponuja več podpore, bolj prikrite pomoči, vendar ne govori o tem, da bi jim ZDA pomagale tudi z orožjem. Za zdaj še ni jasno, ali je Barack Obama to direktivo že podpisal, ameriški uradniki pa o njej še niso javno spregovorili. Že zdaj Američani sirskim upornikom pomagajo s tem, ko obnavljajo njihove zaloge komunikacijske opreme, hkrati pa z njimi delijo informacije o tem, kje naj bi bile Asadove čete. Američani jim pomagajo še z organizacijo čet in že načrtujejo, kaj bo z državo, ko pade režim Bašarja Al Asada.

Civilisti so žrtve bombardiranj

Samo včeraj je umrlo okoli 35 civilistov, so sporočili opozicijski aktivisti. "Večinoma so civilisti tisti, ki so žrtve bombardiranj. Nekateri so se zatekli v šole, kjer so si ustvarili zatočišče. Če bomba pade na kakšno od teh šol, bo veliko mrtvih," je prepričan Abu Mohamed Al Halabi, eden od aktivistov. Na tisoče civilistov iz Alepa pa je zaradi vse intenzivnejših spopadov zatočišče poiskalo v severnih krajih, blizu meje s Turčijo.

Uporniki zajeli 100 vladnih vojakov Uporniki so medtem sporočili, da so med spopadi v Alepu zajeli 100 vojakov in pripadnikov prorežimske milice. Video s posnetki zajetja so objavili sirski aktivisti. Posnetek prikazuje nekaj deset moških v civilnih oblačilih, ki sedijo na dvorišču. Video je posnel moški, ki se je predstavil za člana Svobodne sirske vojske, moški na posnetku pa so se predstavili kot pripadniki sirske vojske in prorežimske milice šabiha.

Padec al Asada je le še vprašanje časa

Nekdanji vodja opazovalne misije ZN v Siriji Robert Mood je danes izjavil, da je padec sirskega predsednika Bašarja al Asada le še vprašanje časa, vendar njegov odhod morda ne pomeni tudi konca konfliktov. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay pa je ob tem sirsko vlado pozvala, naj zaščiti civiliste v mestu Alep.

"Prej ali slej bo režim padel," je povedal norveški general Mood, čigar mandat za vodenje 300-članske misije v Siriji se je končal pretekli teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naraščanje nasilja, nezmožnost vladajočega režima, da bi zaščitil civilno prebivalstvo, vse to pomeni, da so režimu dnevi na oblasti šteti. Toda ali bo padel čez teden dni ali čez eno leto? Na to vprašanje si ne upam odgovoriti," je dejal Mood za AFP.

Ne spreglejte