Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2008,
8.35

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 9. 2008, 8.35

8 let, 6 mesecev

Orkan Ike na Kubi podiral hiše in ruval drevesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Orkan Ike je v nedeljo pozno zvečer dosegel Kubo, medtem ko je na poti prek Haitija in Bahamov že zahteval 319 smrtnih žrtev

Ike je Bahame prečkal kot orkan 4. stopnje, nato pa je nekoliko oslabel in Kubo dosegel z močjo tretje stopnje. Davi se je oko orkana nahajalo 220 kilometrov vzhodno od Camagueya na Kubi, spremljali pa so ga vetrovi s hitrostjo do 120 kilometrov na uro. Ob prihodu na Kubo je močan veter podiral hiše in ruval drevesa, kubanske oblasti pa so že evakuirale kakih 770.000 prebivalcev.

Poleg tega Ike otežuje tudi prizadevanja, da bi na naftnih ploščadih v Mehiškem zalivu znova nadoknadili zamude pri črpanju nafte, potem ko so zaradi divjanja orkana Gustav pretekli teden morali ustaviti delovanje ploščadi. Novo grožnjo zdaj predstavlja Ike, ki se proti Mehiškemu zalivu pomika s hitrostjo 20 kilometrov na uro.

V ameriškem centru za spremljanje orkanov so medtem napovedali, da bo Ike vzhodne obale ZDA predvidoma dosegel v torek zjutraj, med njegovimi "tarčami" pa naj bi se tudi tokrat znašla ameriška zvezna država Louisiana in mesto New Orleans.

Ne spreglejte