Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 9. 2012,
12.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recesija

Četrtek, 6. 9. 2012, 12.42

7 let, 12 mesecev

OECD Nemčiji napoveduje recesijo in poziva k ukrepanju ECB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v najnovejši oceni gospodarskih obetov kot največjo grožnjo rasti svetovnega gospodarstva še naprej izpostavlja krizo v območju z evrom.

Ta se iz obrobnih držav seli proti osrednjim članicam monetarne unije; recesija bi lahko v drugem polletju dosegla Nemčijo. OECD napoveduje, da se bo nemško gospodarstvo v tretjem letošnjem četrtletju na letni ravni skrčilo za 0,5 odstotka, v zadnjem trimesečju pa za 0,8 odstotka. V celotnem letošnjem letu OECD največjemu evropskemu gospodarstvu napoveduje le še 0,8-odstotno rast, potem ko je v majski predvidevala 1,2-odstotno.

Francija in Velika Britanija že v recesiji, nekoliko bolje v ZDA

Francija naj bi v tretjem letošnjem četrtletju medtem beležila 0,4-odstotno krčenje obsega BDP, v zadnjem četrtletju pa naj bi francosko gospodarstvo beležilo rast v višini 0,2 odstotka. Na letni ravni se ji obeta 0,1-odstotna rast in ne 0,6-odstotna, kot je OECD napovedoval maja.

Veliki Britaniji organizacija medtem v tretjem četrtletju napoveduje 0,7-odstotni padec BDP, v zadnjem trimesečju letošnjega leta pa 0,2-odstotno rast. V celotnem letošnjem letu naj bi se BDP Velike Britanije prav tako skrčil za 0,7 odstotka, medtem ko je prejšnja napoved predvidevala 0,5-odstotno rast.

Bolje naj bi šlo ZDA, kjer OECD izpostavlja pozitivne učinke proračunskih prilagoditev in izboljšanja stanja na nepremičninskem trgu. V letošnjem letu naj bi tako ameriško gospodarstvo raslo po 2,3-odstotni stopnji.

Potrebno odpraviti strahove pred izstopom iz EU

OECD ob tem v poročilu opozarja, da zaskrbljenost zaradi morebitnega izstopa katere od držav iz območja evra potiska navzgor obresti na državne obveznice, kar povratno negativno vpliva na zaskrbljenost zaradi morebitnega razpada območja evra. "Nujno je, da se odpravi strahove pred izstopom. To lahko doseže ECB s posegi na obvezniške trge, s katerimi bi ohranila pribitke v mejah, ki jih upravičujejo temelji," navaja poročilo.

Za organizacijo je nujen tudi nadaljnji napredek v smeri bančne unije, vključno z garancijami za bančne vloge in skupnim nadzorom nad bankami. "Kriza območja z evrom ostaja najpomembnejše tveganje za globalno gospodarstvo, nadaljnji politični ukrepi pa so nujni za okrepitev zaupanja v monetarno unijo," še poroča OECD.

Prvi ekonomist OECD Pier Carlo Padoan je na novinarski konferenci ob predstavitvi poročila po poročanju ameriške tiskovne agencije AP poudaril, da "nestrpno" pričakuje izide današnjega zasedanja sveta ECB.

Ne spreglejte