Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2009,
13.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 1. 2009, 13.40

8 let, 5 mesecev

Obsodbe umora odvetnika Politkovske in novinarke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V ponedeljek so v Moskvi ustrelili ruskega odvetnika Stanislava Markelova in novinarko časnika Nova Gazeta. Na umora so se odzvali v Svetu Evrope in Amnesty International.

Na umora so se danes odzvali v Svetu Evrope in organizaciji za zaščito človekovih pravic Amnesty International. Slednja je smrt Markelova označila za "podel zločin", po mnenju SE pa umori mečejo senco na vladavino prava v Rusiji. Generalni sekretar SE Terry Davis je v današnjem sporočilu za javnost kot zadnja napada na posameznike, ki si prizadevajo za spoštovanje človekovih pravic v Čečeniji, izpostavil umora Markelova, odvetnika, ki je med drugim zastopal umorjeno rusko novinarko Ano Politkovsko, in novinarke časnika Nova Gazeta Anastazije Baburove.

Omenil je tudi ostale primere, ki so se zgodili v zadnjih letih, med njimi smrt znane ruske novinarke Politkovske in Umarja Izmajlova, ki so ga prejšnji teden ustrelili sredi Dunaja. Tja se je Izmajlov zatekel iz Čečenije, kjer naj bi žrtev zlorab.

Nad stanjem vladavine prava visi senca Ti zločini morda niso povezani, vendar bo, dokler jih ruske oblasti ne bodo primerno raziskale in odgovornih ne bodo privedli pred sodišče, visela senca nad stanjem vladavine prava, svobodo izražanja in zavezanostjo Rusije človekovim pravicam, je zapisal Davis, kot so sporočili iz Strasbourga.

V organizaciji za zaščito človekovih pravic Amnesty International pa so umor ruskega odvetnika označili za "podel zločin". Ruske oblasti pa so pozvali, naj dajo jasno vedeti, da tovrstnih zločinov ne bodo dopuščale.

Umorjen zaradi "pogumnega dela za varstvo človekovih pravic" "Stanislav Markelov je še ena žrtev - zelo verjetno umorjen zaradi svojega profesionalnega in pogumnega dela za varstvo človekovih pravic," so navedli v Amnesty International.

Markelov in Baburova sta se v ponedeljek vračala z novinarske konference, na kateri je ruski odvetnik govoril o primeru 18-letne Else Kungajeve, ki jo je leta 2000 umoril nekdanji ruski polkovnik Jurij Budanov. Do umora odvetnika je prišlo tik po njegovi napovedi pritožbe na predčasno izpustitev Budanova, ki je bil najbolj odmeven primer sistematičnih zlorab ruske vojske v Čečeniji.

Budanova so izpustili v petek, potem ko je prestal večino od 10-letne zaporne kazni zaradi umora Kungajeve. Njegova izpustitev pa je v Čečeniji sprožila množične ulične proteste.

Ne spreglejte