SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Občuten upad obrezovanja deklic v Afriki

0,10

termometer

migracija selitev afrika
Foto: Reuters

Pojavnost pohabljanja spolovil pri deklicah, mlajših od 14 let, je v minulih treh desetletjih v večini delov Afrike močno upadla, kaže danes objavljena prelomna analiza, ki so jo človekoljubne organizacije pozdravile z nekaj zadržanosti.

Praksa pohabljenja ženskih spolovil je stara več sto let, človekoljubne organizacije in organizacije za pravice žensk pa jo že desetletja glasno obsojajo in se borijo proti njej, a kljub temu ostaja razširjenja v delih Afrike in Bližnjega vzhoda.

Po mnenju človekoljubnih delavcev ima lahko obrezovanje ali odstranitev klitorisa pri deklicah, kar je izjemno boleč in krut postopek sam po sebi, hude fizične in psihološke posledice.

Novice Nemška vlada podprla obrezovanje dečkov

Pojavnost ženskega genitalnega pohabljanja je bila v zgodovini največja na vzhodu Afrike. Leta 2016 je bilo na primer po podatkih Unicefa 98 odstotkov žensk in deklic v Somaliji obrezanih.

V raziskavo vključenih 210 tisoč otrok

Raziskovalci le s težavo ugotavljajo, ali je žensko genitalno pohabljanje v upadu ali ostaja na istih ravneh, saj je ta praksa še vedno endemična v številnih družbah na omenjenih območjih in je povezana z veliko stigmo.


Novice Nemško sodišče prepovedalo versko obrezovanje

A nova raziskava, danes objavljena v medicinski publikaciji BMJ, je doslej najbolj natančna statistična analiza pojavnosti ženskega genitalnega pohabljanja, ki zajema 29 držav in sega v devetdeseta leta minulega stoletja, izvedla pa jo je ekipa znanstvenikov iz Velike Britanije in Južne Afrike.

Novice V Berlinu zakonsko dovolili versko obrezovanje dečkov

Podatke so zajemali iz dveh raziskav, v katere je bilo vključenih skoraj 210 tisoč otrok, med katerima je bila ena opravljena za Unicef. Po pregledu podatkov ter izločitvi tistih, ki so se ponavljali, so raziskovalci ugotovili "velik in občuten upad" pojavnosti pohabljanja ženskih spolovil pri deklicah, mlajših od 14 let, in to na več območjih.

Žensko pohabljanje še vedno ostaja težava

Ekipa raziskovalcev trdi, da je pojavnost pohabljanja ženskih spolovil pri deklicah na vzhodu Afrike upadla z 71,4 odstotka v letu 1995 na osem odstotkov v letu 2016.

Upad pojavnosti te prakse skozi čas so ugotovili tudi drugod v Afriki. Na zahodu Afrike je bil sicer upad manjši, a vseeno izrazit. Praksa pohabljanja ženskih spolovil je tam upadla s 73 odstotkov v letu 1995 na 25 odstotkov v letu 2017.

Novice Varuh: Obrezovanje fantkov iz nemedicinskih razlogov je kršitev otrokovih pravic

Ugotovili pa so tudi, da je v Eritreji odstotek deklic, ki so vsako leto podvržene temu postopku, med letoma 1995 in 2002 v povprečju ostal pri 67 odstotkih.

Prav tako analiza kaže na porast pohabljanja ženskih spolovil na območju Bližnjega vzhoda, med drugim v Jemnu in Iraku.

V Ugandi prepovedali obrezovanje žensk

Pri organizacijah, ki se bojujejo proti tej kruti praksi, so analizo pozdravili, a hkrati opozorili, da bi morale statistiko spremljati natančne analize, ki bi upoštevale kontekst spremembe odnosa do te prakse v proučevanih državah. Poudarili so tudi, da žensko genitalno pohabljanje še vedno ostaja velika težava.

Novice V Maleziji pripravili množično obrezovanje dečkov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin