Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2012,
20.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 9. 2012, 20.35

8 let

V Berlinu zakonsko dovolili versko obrezovanje dečkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Berlinu so zakonsko dovolili versko obrezovanje dečkov. S tem je mestna dežela Berlin postala prva izmed 16 nemških dežel, ki se je odločila za ta korak.

Razprava o verskem obrezovanju dečkov se je v Nemčiji okrepila po junijski odločitvi sodišča v Kölnu, da je zdravnik s tem, ko je na željo muslimanskih staršev obrezal 4-letnega dečka, storil hudo telesno poškodbo. Po tej odločitvi sodišča je prišlo do ogorčenja v muslimanskih in judovskih skupnostih povsod po svetu. Protestirali so, da gre za napad na versko svobodo in tradicijo. Zvezna vlada je nato napovedala, da bo sprejela zakon, ki bo zagotovil, da versko obrezovanje ne bo kaznivo. Le ob pisni privolitvi staršev Obrezovanje v Berlinu bodo sicer lahko izvajali le zdravniki in po pisni privolitvi staršev ter zagotovilu, da gre za versko motivirano dejanje. Starši morajo biti obveščeni tudi o tveganjih, ki jih prinaša poseg. "Če so ti pogoji izpolnjeni, potem se obrezovanje ne bo kazensko preganjalo," je povedal deželni minister za pravosodje Thomas Heilmann. "Če se spoštujejo medicinski standardi, potem je sprejemljivo tudi obrezovanje doma ali v sinagogi," je dodal.

Ne bodo pa mogli obrednega obrezovanja več izvajati judovski moheli ali drugi podobni verski "strokovnjaki". To bi sicer lahko spremenil zvezni zakon, je še povedal Heilman.

Prva dežela, ki je opredelila kaj je dovoljeno in kaj ne Berlin je zdaj postal prva nemška dežela, ki je zakonsko opredelil, kaj je dovoljeno in kaj ne. Je tudi prva dežela, ki je to formalno obelodanila.

So pa podoben ukrep po poročanju dpa že sprejeli tudi v deželah Baden-Württemberg in Saška, kjer so naložili tožilcem, naj ne izvajajo kazenskega pregona obrezovanja, če je izveden s privolitvijo staršev in higiensko.

Ne spreglejte