Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2014,
9.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 6. 2014, 9.04

7 let, 12 mesecev

Obama v zameno za ameriškega vojaka izpustil iz Guantanama pet talibanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama je odobril izpustitev petih vodilnih talibanov iz taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi v zameno za 28-letnega ameriškega vojaka Bowa Bergdahla.

Vojaka so 30. junija leta 2009 v Afganistanu ujeli pripadniki teroristične mreže Hakani, povezane s talibani.

Posredna pogajanja za izpustitev ameriškega vojaka iz države Idaho so potekala preko Katarja, njegova zamenjava za peterico talibanov pa je povzročila ostre odzive republikancev, ki Obamo obtožujejo, da je prekršil zakon in hkrati prelomil načelno stališče, da se ZDA s teroristi ne pogajajo.

Ga po ujetništvu v tujini doma čaka zapor? Bergdahla lahko po vrnitvi v ZDA čakajo dodatne težave, saj ni povsem jasno, ali ni v času, ko so ga ujeli, dezertiral. V tem primeru mu v najslabšem primeru grozi do pet let zapora. Revija Rolling Stone je leta 2012 objavila dopisovanje vojaka s starši, v katerem vodnik Bergdahl izraža razočaranje nad ameriško misijo v Afganistanu in razmišlja o samovoljnem odhodu iz vojske.

Za zdaj se zgodba osredotoča na srečno vrnitev vojaka iz ujetništva. Obama je novico javnosti sporočil na posebej sklicani novinarski konferenci, ki sta se je udeležila tudi vojakova starša Bob in Jani Bergdahl. "Čeprav ga ni bilo med nami, nismo pozabili nanj. ZDA nikoli ne pustijo na cedilu naših mož in žena v uniformah," je dejal Barack Obama.

Bob Bergdahl pa je sinu poslal sporočilo v paštunskem jeziku in povedal, da ima Bowe po tolikih letih ujetništva sedaj težave z angleščino. Večino časa naj bi bil zaprt nekje v Pakistanu, vendar pa je pakistanska vlada zatrdila, da o tem nič ne ve, prav tako pa ni bila obveščena o pogajanjih za zamenjavo zapornikov.

Ko je ugotovil, da je resnično rešen, se je zjokal Po Bergdahla je v soboto na mejno območje s Pakistanom v Afganistanu poletelo več helikopterjev s pripadniki posebnih enot. Ameriški mediji poročajo, da je Berghdal po vstopu v helikopter na list papirja napisal PE? (Posebne Enote) in vojaki so mu pritrdili ter povedali, da ga iščejo že dolgo časa. Bergdahl naj bi se potem zjokal.

Najprej so ga odpeljali v ameriško oporišče Bagram v Afganistanu, nato pa v oporišče Landstuhl v Nemčiji. Od tam bo prepeljan v bolnišnico v San Antoniu v Teksasu, kjer se bo prvič po dolgih letih videl s starši.

Ko so imeli Američani v rokah Bergdahla, so se na Kubi vkrcali na letalo talibani iz Guantanama in poleteli v Katar. Dogovor predvideva, da te države ne bodo smeli zapustiti najmanj leto dni. Sosledje je pomembno zaradi pravnih težav, ki morda čakajo Obamo, če mu bodo republikanci delali težave.

Obama je lani podpisal zakon, ki določa, da mora v primeru selitve zapornikov iz Guantanama o tem kongres obvestiti 30 dni prej. K podpisu zakona pa je dodal podpisano izjavo, ki pravi, da zahteva neustavno posega v njegova pooblastila vrhovnega poveljnika oboroženih sil in jo lahko zanemari, kar pomeni, da je že takrat vedel, da bo moral trgovati za Berghdala.

Uradniki administracije ameriškim medijem priznavajo, da je šel Obama mimo zakona, vendar pa to opravičujejo z izrednimi okoliščinami. Tehnično so zato najprej menda dobili Berghdala in šele potem so izpustili peterico talibanov.

Republikanski senator iz Arizone John McCain je povedal, da gre za okorele teroriste, ki imajo na rokah kri ameriških vojakov in neštetih Afganistancev.

Bodo teroristi sedaj še bolj lovili ameriške vojake? Izpuščeni so bili nekdanji notranji minister talibanov Kairula Kairkva, nekdanji namestnik ministra za obveščevalne dejavnosti Abdul Hak Vasik, poveljnik talibanov v Mazar e Šarifu Mula Morula Nori, šef varnosti v Kalatu Mohamed Nabi in osumljenec za pokol šiitov Mohamed Fazl.

Vodstvo talibanov je sporočilo, da so izjemno veseli izpustitve bratov, ki jih bodo v Katarju pričakali predstavniki njihovega tamkajšnjega političnega urada. Ta urad bi sicer moral biti zaprt, ker je tako zahteval afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki mu ni bilo všeč, da talibani v tuji državi dobivajo uradno predstavništvo.

Karzaj bo predsednik le še nekaj tednov, vendar pa bo imel Obama veliko večje težave doma. Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu kongresa republikanec Mike Rogers iz Michigana je ogorčeno dejal, da je Obama naredil korenito spremembo v zunanji politiki s tem, da se je pogajal s teroristi. ZDA so sicer v primeru potrebe to počele vedno, tako kot tudi druge države, vendar pa javno tega niso priznavale.

Predsednik odbora za oborožene sile v predstavniškem domu Buck McKeon je skupaj z vodilnim republikancem sorodnega odbora senata Jamesom Inhofom iz Oklahome objavil ostro sporočilo za javnost z obtožbo, da je Obama prekršil zakon.

"Zamenjava petih talibanskih voditeljev za Bergdahla ima lahko posledice za naše vojake in državljane. Teroristični sovražniki imajo sedaj močno vzpodbudo, da lovijo Američane in naše sile so sedaj izpostavljene še večjemu tveganju," sta sporočila kongresnik in senator.

Ne spreglejte