Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 1. 2009,
12.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2009, 12.28

8 let, 5 mesecev

Obama pozval muslimanski svet "k novemu partnerstvu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama je pozval muslimanski svet k "novemu partnerstvu in medsebojnemu spoštovanju".

"Amerika ni vaš sovražnik," je dejal Obama v pogovoru za televizijo Al Arabija, prvem po zaprisegi prejšnji teden. Palestince in Izraelce je pozval, da je čas za vrnitev za pogajalsko mizo, ponudil pa je tudi roko Iranu. "Ljudje imajo ne glede na vero podobna upanja in sanje" "Včasih delamo napake in nismo popolni. Vendar pa, če pogledate nazaj, Amerika ni bila rojena kot kolonialna sila in ni razloga, da ne bi obnovili partnerstva, ki sta ga imela Amerika in muslimanski svet pred 20 ali 30 leti," je dejal ameriški predsednik in spomnil, da je tudi sam odraščal v muslimanskem svetu v Indoneziji in da so ga tudi poti po muslimanskih državah prepričale, da imajo ljudje ne glede na vero podobna upanja in sanje.

Muslimanski svet bo nagovoril iz kake muslimanske prestolnice Obama je še napovedal, da bo muslimanski svet nagovoril tudi iz prestolnice kake muslimanske države, kot je to napovedal že med predvolilno kampanjo.

Prav tako je pozval Palestince in Izraelce, naj se vrnejo za pogajalsko mizo. Napovedal je, da bo njegova administracija skušala doseči trajen mir na Bližnjem vzhodu, prvi korak k temu pa je pot njegovega posebnega odposlanca Georgea Mitchella v regijo. Pri tem je sicer opozoril pred previsokimi pričakovanji o hitrem napredku.

Roko ponudil tudi Iranu Ponudil pa je tudi roko Iranu in režim v Teheranu pozval, naj "razklene pest". Napovedal je, da bo v naslednjih mesecih predstavil splošne okvire politike do Irana. "Zelo pomembno je, da v odnosih z Iranom izkoristimo vsa orodja ameriške moči, vključno z diplomacijo," je dejal.

Pred tem je sicer nova ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Susan Rice napovedala, da bodo ZDA za Iran uporabljale tudi neposredno diplomacijo.

Ne spreglejte