Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
8.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 8.33

8 let

Obama pozdravil umik ameriške vojske iz iraških mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik Barack Obama je v torek pozdravil umik ameriške vojske iz iraških mest.

Dogodek je označil za pomembno prelomnico, obenem pa opozoril pred nasiljem skrajnežev, ki bodo skušali izkoristiti umik.

"Tistim, ki želijo uničiti prihodnost Iraka, ne bo uspelo"

Za iraško ljudstvo je današnji dan upravičeno razlog za slavje. Gre za pomemben korak naprej pri prevzemanju nadzora nad lastno usodo za suvereni in združeni Irak," je med drugim dejal Obama na dan, ko je slavje Iračanov zaradi umika pokvaril bombni napad v Kirkuku, ki je zahteval več kot 30 življenj. Podoben napad v Kirkuku je 20. junija zahteval 78 smrtnih žrtev.

Obama je izrazil prepričanje, da tistim, ki želijo uničiti prihodnost Iraka, ne bo uspelo, ker so na napačni strani zgodovine. Iraške voditelje je pozval k politični spravi, pri čemer bodo po njegovih besedah v ZDA našli trdnega partnerja. Predsednik ZDA je slavje Iračanov po umiku ameriške vojske iz mest, kjer so bili od leta 2003, označil za dokaz poguma, sposobnosti in zaveze vsakega ameriškega vojaka, ki je služil v Iraku.

Pričakujejo povečano nasilje skrajnežev

Vlogo v Iraku pa dobiva tudi podpredsednik ZDA Joseph Biden. Kot je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs, bo Biden pristojen za spremljanje razvoja dogodkov in napredka v Iraku. Biden sicer naj ne bi bil posrednik v pravem pomenu besede, vendar naj bi sodeloval s šiiti, suniti in Kurdi v smeri politične sprave.

Ob umiku ameriške vojske iz iraških mest je pričakovati povečano nasilje skrajnežev, ki naj bi na ta način preizkušali sposobnost vlade premiera Nurija al Malikija, da poskrbi za mir in varnost v državi, iz katere naj bi se ameriška vojska v celoti umaknila konec leta 2011. V ponedeljek so bili v bojih s skrajneži ubiti štirje ameriški vojaki, od 20. junija pa je bilo v napadih ubitih skupaj 300 ljudi. V Iraku ostaja 130.000 ameriških vojakov, ki bodo pomagali vladi v primeru potreb.

Ne spreglejte