Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 13.51

8 let

Obama o strategiji že obvestil Karzaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred predstavitvijo vojaške strategije za Afganistan s strani predsednika ZDA Baracka Obame je slednji o svojih načrtih že vnaprej obvestil afganistanskega predsednika Hamida Karzaja.

Oba predsednika sta se o novi strategiji kako uro pogovarjala prek video konference. Poleg varnostnega in vojaškega vidika nove ameriške strategije sta Obama in Karzaj spregovorila tudi o političnih in gospodarskih vprašanjih. Strategijo je obširneje predstavil v pogovoru z Zardarijem Obama je z novo afganistansko strategijo seznanil tudi pakistanskega predsednika Asifa Alija Zardarija. Kot so ob tem sporočili neimenovani predstavniki pakistanske vlade, je Obama v pogovoru z Zardarijem strategijo obširneje predstavil in znova poudaril ameriško zavezo za dolgoročno partnerstvo s Pakistanom, namenjeno predvsem varnosti in stabilnosti v regiji.

V strategiji tudi vizija umika iz Afganistana Obama bo v sredo zjutraj ob 2. uri po srednjeevropskem času v govoru na vojaški akademiji West Point Američanom in zaveznikom predstavil svojo afganistansko strategijo, ki ne predvideva le povečanja števila vojakov, ampak tudi vizijo umika iz Afganistana in konec sedaj že osemletne vojne, v kateri je umrlo okoli 900 ameriških in 600 zavezniških vojakov.

Po poročanju časnika Washington Post naj bi Obama med drugim napovedal, da bodo ZDA v Afganistan poslale dodatnih 34.000 vojakov. Zvezo Nato in druge zaveznike države pa naj bi zaprosil, naj pošljejo dodatnih 5000 vojakov. Trenutno je v Afganistanu več kot 100.000 tujih vojakov, od tega 68.000 Američanov. Neimenovani vir blizu Bele hiše je medtem tudi sporočil, da naj bi Obama v sredinem govoru omenil tudi datum začetka umika ameriških vojakov iz Afganistana. Ti naj bi državo začeli zapuščati precej pred iztekom Obamovega mandata leta 2013.

Ne spreglejte