Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2009,
9.57

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2009, 9.57

8 let, 5 mesecev

Novo bolivijsko ustavo podprlo 61,4 odstotka državljanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Novo bolivijsko ustavo je po končnih uradnih izidih podprlo 61,4 odstotka državljanov. Novo socialistično ustavo je podprlo 2,06 milijona državljanov, proti njej pa jih glasovalo 1,3 milijona.

Predsednik Evo Morales naj bi dokument podpisal v soboto v El Altu, mestu nedaleč od La Paza, ki velja za utrdbo levičarskega predsednika. Nova ustava daje več pravic bolivijskim staroselcem in krepi vladni nadzor na gospodarstvom. Morales se lahko ponovno poteguje za petletni mandat Nova ustava Moralesu tudi omogoča, da se ponovno poteguje za petletni mandat. Predčasne predsedniške in parlamentarne volitve naj bi potekale še letos, saj je Morales pristal, da jih bo v primeru uspeha referenduma razpisal za letošnji december. Hkrati se je zavezal, da se - če bo na letošnjih volitvah znova izvoljen na čelo države - na volitvah leta 2014 ne bo znova potegoval za ta položaj.

Kljub splošnemu uspehu referenduma pa je ta doživel velik poraz v vzhodnih provincah Santa Cruz, Tarija, Beni in Pando, ki predstavljajo središče aktivnosti proti levičarskemu predsedniku in si tudi prizadevajo za večjo avtonomijo in več oblasti nad mineralnimi viri - predvsem nafte in zemeljskega plina - na svojem območju. S strani nekaterih guvernerjev celo prihajajo pozivi k neupoštevanju nove ustave.

Ne spreglejte