Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
12.26

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 12.26

8 let, 3 mesece

Novi predsednik za Korejski polotok brez jedrskega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Novoizvoljeni južnokorejski predsednik Lee Myung Bak iz konservativne opozicijske Velike nacionalne stranke (GNP) je danes že napovedal, da bo izvajal pragmatično politiko za oživitev gospodarstva.

Hkrati pa je Severno Korejo opozoril na spoštovanje človekovih pravic, pri tem se je zavzel tudi za Korejski polotok brez jedrskega orožja. "Ljudje so se odločili za pragmatičnost pred ideologijo. Povečal bom zaupanje javnosti v oblasti s povečanjem učinkovitosti in reformami," je izjavil Lee na svoji prvi novinarski konferenci po prepričljivi zmagi na sredinih predsedniških volitvah, na katerih je po končnih podatkih državne volilne komisije prejel 48,7 odstotka glasov. Njegov najbližji tekmec, Chung Dong Young, je dobil 26,1 odstotka glasov, na tretje mesto pa se je uvrstil Lee Hoi Chang s 15,1 odstotka glasov.

Pragmatična in nestrankarska politika do Pjongjanga

Napovedal je, da bo pragmatično in nestrankarsko politiko vodil tudi do Severne Koreje. Pri tem je Pjongjang pozval, naj izboljša spoštovanje človekovih pravic, pa tudi, naj se odpove svojemu jedrskemu programu. Na ta način bi Južna Koreja sprostila vso svojo pomoč.

V tej luči se je zavzel tudi za Korejski polotok brez jedrskega orožja. "Severna Koreja lahko nadaljuje po poti razvoja tudi brez svojih jedrskih objektov," je prepričan Lee, ki bo zaprisegel 25. februarja.

Ne spreglejte