SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Notranji ministri Salzburškega foruma v Bukarešti o migracijah

0,10

termometer

Boštjan Šefic
Foto: STA

V romunski prestolnici Bukarešta bo danes in v petek potekalo srečanje ministrov za notranje zadeve držav Salzburškega foruma, ki se ga bo iz Slovenije udeležil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Predvidoma bodo razpravljali predvsem o upravljanju z migracijami v regiji Zahodnega Balkana.

Srečanje v Bukarešti bo potekalo v dveh delih. Na prvem bodo predstavniki članic in institucij EU govorili o upravljanju meja in sodelovanju policij. Drugi del pa bo namenjen razpravi o krepitvi policijskega sodelovanja in varnosti v regiji Zahodnega Balkana, varovanju meja in upravljanju z migracijami ter boju proti s tem povezanim organiziranim kriminalom, napovedujejo na slovenskem notranjem ministrstvu.

Gneča na mejnem prehodu Obrežje Avtomoto Greste na Hrvaško? V petek so možni zastoji po vsej državi. #protest

Sprejeli ukrepe za hitrejšo obravnavo prošenj

Pričakovati je, da bodo predstavniki držav obravnavali ukrepe, ki so jih glede upravljanja z migracijami na Zahodnem Balkanu pretekli teden na Brdu pri Kranju sprejeli direktorji policij v regiji. Med drugim gre za ukrepe, ki jih morajo izvajati države same, pa tudi ukrepe v okviru regije in v razmerju do partnerjev v Evropski uniji.

Med ukrepi so dosledna in natančna registracija vseh ilegalnih migrantov v državi, izmenjava informacij ter preprečevanje zlorab. Direktorji policij so sprejeli tudi predlog Slovenije za uporabo koncepta varne tretje države, ki lahko prispeva k hitrejši obravnavi prošenj in s tem skrajša azilni postopek.

Dogovorili so se tudi o stalni in odprti komunikaciji med policijami v regiji ter okrepljenem operativnem sodelovanju. Strinjali so se še, da bodo države dosledno izvajale dvostranske sporazume o vračanju in okrepile vračanje zavrnjenih prosilcev za mednarodno zaščito v tretje države.

Hotel Palace Posel danes Zakaj bi se srbski tajkun rad znebil Kempinskega v Portorožu?

Ukrepe potrdili tudi predstavniki držav na balkanski migracijski poti

Ukrepe so pretekli teden na konferenci potrdili še predstavniki notranjih ministrstev držav na balkanski migracijski poti od Avstrije do Grčije. Strinjali so se s potrebo po vzpostavitvi skupnih mehanizmov za boj proti nezakonitim migracijam v regiji in njihov nadzor.

Salzburški forum je varnostno partnerstvo srednjeevropskih držav, ki je bilo vzpostavljeno na pobudo Avstrije. Poleg pobudnice ga sestavljajo še Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

Janez Janša SDS Novice Padla nova ideja: koalicija Janše in sredinskega bloka Miro Cerar Novice Cerar: SMC gre v koalicijo s Šarcem, ne pa z Janšo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin