Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
11.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 11.41

7 let, 12 mesecev

Negotovost v ZDA na nas ne bo vplivala, vplivali bodo stresni testi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob polnoči ameriški zvezni vladi grozi zaprtje, če demokrati in republikanci ne potrdijo zakona o nadaljevanju financiranja dela vlade. Sredi oktobra pa ZDA grozi plačilna nesposobnost.

Demokrati in republikanci še niso dosegli dogovora o proračunu. Republikanska večina v predstavniškem domu kongresa je sicer pravočasno potrdila zakon o nadaljevanju financiranja dela vlade, vendar z dodatkom o odpravi zdravstvene reforme Obamacare. Demokratska večina v senatu je ta dodatek preprosto vrgla ven in predlog vrnila v predstavniški dom, ki je potrdil omiljeni predlog. Ta reforme zdravstvenega sistema ne ukinja, ampak nekatere njene ključne dele odlaga za eno leto, vendar je tudi to za demokrate nesprejemljivo, saj je Obamacare eden največjih dosežkov prvega mandata predsednika Baracka Obame.

Senat bo začel o zadnjem predlogu razpravljati šele približno deset ur pred iztekom roka. Najverjetneje bo potrdil financiranje vlade brez posegov v reformo in zakon tik pred iztekom polnočnega roka poslal nazaj v predstavniški dom. Kdor bo zadnji odločal o zakonu, bo obveljal za krivca, da je blokiral delo vlade. Na prisilni neplačan dopust bo šlo skoraj milijon zveznih uslužbencev, delovale bodo le tiste ustanove in službe, ki so opredeljene kot nujno potrebne, to so vojska, policija, reševalci, zdravstvene inšpekcije in mejne straže. Težave bodo imeli turisti, ki želijo potovati v ZDA, saj bo zastala izdaja vizumov, zaprte bodo vladne izobraževalne ustanove, ne bo nadzora nad okoljem …

Zadnji poskus odprave Obamacara Spor je nastal, ker se je republikanska manjšina v predstavniškem domu, ki tvori gibanje čajanke, odločila, da ponovno poskusi uničiti zdravstveno reformo. V torek začne veljati eden od ključnih delov reforme, tako imenovane borze zdravstvenega zavarovanja, kjer bodo lahko ljudje brez zavarovanja našli tisto, kar jim ustreza. Istega dne poteče veljavnost zadnjega zakona o začasnem proračunskem financiranju dela zvezne vlade. Pripadniki gibanja čajanke so sklenili, da Obamo in demokrate postavijo pred zid in zahtevajo konec reforme, ali pa ne bo denarja za delovanje vlade. Obama in demokrati so se o reformi pripravljeni pogajati, ne pristajajo pa na njeno odpravo.

Američani se bodo dogovorili Demokratski in republikanski politiki valijo krivdo drug na drugega, še večja težava pa jih čaka pri vprašanju dviga dovoljene meje javnega dolga, kar bo treba storiti 17. oktobra, sicer bodo ZDA plačilno nesposobna država. Neodvisni finančni analitik Andraž Grahek je prepričan, da se bodo ameriški politiki dogovorili in da posledic tako za ZDA kot za preostali svet ne bo. "Sicer bodo posledice zelo podobne temu, kar smo videli, da se je nazadnje dogajalo, ko smo bili priča temu. Torej nek napad tesnobe na finančnih trgih. Če bi trajalo nekaj časa, bi videli večjo volatilnost. Mislim, da se v nobenem primeru to ne bo zgodilo, kot nekateri mediji tudi pri nas to napihujejo. Morali pa se bodo dogovoriti, tako da malo nervoze zagotovo bo, vendar mislim, da se bodo na koncu dogovorili, ker tudi trg na nek način diskontira te politike, in se vidi, da gospodarstvo okreva. Ne vidim, kako bodo lahko zamajali to okrevanje ameriškega gospodarstva," meni Grahek. Prepričan je, da bodo šli ameriški politiki v nek prehodni kompromis in bodo rekli "se bomo o tem pozneje pogovarjali" ali pa bodo dvignili ta prag.

Na nas bodo vplivali predvsem rezultati stresnih testov Ali lahko verjetna nervoza na finančnih trgih kakorkoli vpliva na Slovenijo? "Mislim, da je časovnica za Slovenijo malo daljša, kot je ta rok, na katerega se tukaj cilja. Po mojem mnenju materialno ne bo vplivala. Mogoče bo kdo razlagal, da bo vplivala, ampak dejstvo je, da bo na nas predvsem vplival rezultat stresnih testov. Ko bodo znani rezultati teh testov, bo ta proces že mimo. Mogoče bo začasno vplival na kakšne donosnosti na trgu, ker se bo vračunala malo večja premija za tveganje. V tistem trenutku, ko bomo imeli rezultate stresnih testov, bo dejansko treba zagotoviti sredstva za dokapitalizacijo bank. Sam pričakujem, da bo ta proces že mimo. Vmes bomo morda videli kakšne rasti donosnosti, ampak v tistem trenutku, ko bo nam izstavljen račun, pa to ne bo več naša glavna težava, daleč od tega," razlaga finančni analitik in dodaja, da se Slovenija v tem času ne bo zadolževala, da pa "bomo lahko srečni, če se bomo tudi po tem, ko bomo dobili izstavljen račun, lahko zadolževali po nekih normalnih obrestnih merah na trgu".

Ne spreglejte