Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
7.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 7.17

8 let

"Ne bom kandidiral za nov mandat" (foto & video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je nocoj v govoru na egiptovski televiziji sporočil, da se na septembrskih volitvah ne bo potegoval za nov predsedniški mandat.

Prav tako je napovedal, da bo prihodnje mesece do izteka mandata posvetil mirnemu prenosu oblasti. "Ne bom kandidiral za nov mandat. Nikoli nisem nameraval kandidirati za še en mandat," je v nagovoru narodu dejal Mubarak. To je bil šele njegov drugi nastop na televiziji, odkar so državo minuli teden zajeli množični protesti, na katerih ljudstvo zahteva, da 82-letni predsednik po 30 letih odide z oblasti. Protestniki z nagovorom niso bili zadovoljni Protestniki z nagovorom Mubaraka niso bili zadovoljni. Tudi po koncu predsednikovega govora protestniki niso želeli zapustiti osrednjega kairskega trga Tahrir in še naprej zahtevajo, da odstopi.

Tudi bivši generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo in Nobelov nagrajenec za mir Mohamed El Baradej je zavrnil Mubarakovo napoved o umiku v septembru. "Ljudje želijo, da Mubarak gre, saj je izgubil legitimnost," je El Baradej dejal za televizijo Al Arabija. El Baradej je tudi podprl zahteve protestnikov po takojšnjem odstopu Mubaraka.

V nastopu v soboto je Mubarak prvič v zgodovini svoje vladavine imenoval podpredsednika, preoblikoval vlado in obljubil reforme.

Nocoj pa je v govoru napovedal še olajšanje strogih pravil, ki zadevajo kandidature na volitvah. Izrazil je tudi upanje, da bo nova egiptovska vlada izpolnila pričakovanja ljudi, predvsem kar zadeva socialne reforme in zagotovitev dela.

"Protestnike so zmanipulirale politične sile" Sicer pa je v govoru tudi okrcal protestnike. Kot je dejal, so se protesti začeli zakonito, a so jih nato "zmanipulirale politične sile", kar da je vodilo v grožnjo varnosti države.

"V tej državi bom umrl" "Dogodki minulih dni od nas zahtevajo, da izberemo med kaosom in stabilnostjo," je poudaril. Pri tem pa je izključil možnost, da bi odšel v izgnanstvo. "V tej državi bom umrl," je dejal.

"O moji vlogi bo sodila zgodovina" Egiptovski predsednik je ob tem še dodal, da je od nekdaj skušal le služiti narodu in ščititi državo. Kot je dejal, je ponosen, da je služil Egiptu, o njegovi vlogi pa da bo sodila zgodovina. Govor pa je zaključil z besedami, naj Bog varuje to državo in ta narod.

Vzkliki veselja na trgu Tahrir Mubarakov govor je spremljala tudi množica protestnikov, ki so se ves dan zbirali na osrednjem kairskem trgu Tahrir, njihovo število pa je po ocenah varnostnih virov doseglo milijon. Ko je Mubarak govor končal, so se na trgu zaslišali vzkliki veselja, pa čeprav protestniki sicer zahtevajo Mubarakov takojšen sestop z oblasti.

V Egiptu sicer potekajo najmnožičnejše demonstracije proti režimu doslej. Mnogi od njih so se uspeli kljub vladni ustavitvi prometa v Kairo prebiti s podeželskih območij ob delti Nila. Raznolika množica je protestirala mirno ter Mubaraka pozivala k odhodu. K t.i. pohodu milijona je pozvala opozicija, ki skuša s stopnjevanjem pritiska Mubaraka prisiliti v odstop.

V Aleksandriji večstotisoč protestnikov Tudi v drugem največjem egiptovskem mestu Aleksandrija se je zbralo več sto tisoč ljudi. Protesti za zdaj potekajo mirno.

Oblasti so že pred začetkom protestov ustavile ves javni promet v Kairu kot tudi med prestolnico in drugimi deli Egipta. V Kairu so bili tretji dan zapored zaprte šole, banke, vladni uradi in borza, ter večina supermarketov in bencinskih črpalk, pa tudi internet še naprej ni deloval.

V Kairu že občutijo pohajanje zalog hrane Medtem pa prebivalci v Kairu že občutijo tudi pohajanje zalog hrane, saj lahko npr. od danes naprej kupujejo le še kruh v vrednosti približno šestih centov dnevno. Supermarketi so bodisi izropani bodisi zaprti, večina bencinskih črpalk ne deluje oziroma nima bencina, je še povedal vir. Ob tem je opozoril, da t.i. mestne straže, ki so po ulicah zelo gosto posejane in zato otežujejo gibanje, postajajo "lačne, utrujene in nervozne".

El Baradej: Mubarak bi moral odstopiti najkasneje do petka Znova sta se oglasila trenutno najvidnejša opozicijska voditelja v Egiptu, sedanji generalni sekretar Arabske lige Amr Musa ter bivši generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo in Nobelov nagrajenec za mir Mohamed El Baradej. Slednji je poudaril, da bi morali Mubaraku omogočiti sestop z oblasti, ne da bi mu pri tem grozil kazenski pregon. Dejal je še, da bi moral Mubarak odstopiti najkasneje v petek. Musa pa je v pogovoru za televizijo Al Arabija pozval k dialogu.

Medtem ko so se na ulicah zbirali protestniki, so predstavniki vseh večjih opozicijskih strank v Egiptu dosegli dogovor glede svojih zahtev do režima predsednika Mubaraka in razvoja dogodkov po njegovi zamenjavi. Opozicija tako zahteva Mubarakov odstop, vzpostavitev prehodne vlade, razpustitev obeh domov parlamenta in oblikovanje skupine za pripravo nove ustave.

Zavračajo pogajanja pred odstopom Mubaraka Seznam zahtev so poslali podpredsedniku Omarju Sulejmanu, ki je v ponedeljek napovedal dialog z vsemi političnimi strankami. Opozicija zavrača pogajanja z oblastmi pred odstopom Mubaraka.

V domovino pa se vrača še en egiptovski Nobelovec, ki je podprl opozicijo. Nobelov nagrajenec za fiziko Ahmed Zuvail naj bi v Kairo prispel nocoj in naj bi se v imenu opozicije pogajal z egiptovsko vojsko.

Zunanji minister Samuel Žbogar je v Ljubljani ponovil poziv egiptovski vladi, naj se vzdrži nasilja in naj ne poskuša zatreti miroljubnih demonstracij. Te po njegovih besedah očitno kažejo na globoko nezadovoljstvo v egiptovski družbi, zato upa, da bodo egiptovske oblasti prisluhnile protestnikom.

Glede varnosti slovenskih državljanov v Egiptu je Žbogar dejal, da je bilo zunanje ministrstvo v svojih pozivih jasno, in znova odsvetoval vsa potovanja v to državo. Slovenske državljane, ki so v večjih mestih, kjer potekajo protesti, so pozvali, naj se vrnejo v domovino, predvsem pa naj se izogibajo večjim zborovanjem ljudi. Glede državljanov v obmorskih letoviščih pa je Žbogar dejal, da so razmere tam zaenkrat varne, tako da še niso izdali nasveta za vrnitev, da pa bodo spremljali razmere.

Davi v Evropo prepeljali 1500 potnikov Tujci so sicer še naprej zapuščali državo, zaradi česar sta se na kairskem letališču nadaljevala kaos in gneča. Samo davi naj bi iz Kaira proti Evropi poletelo 18 čarterskih letov z okoli 1500 potniki. Svoje državljane so evakuirale tudi nekatere države, med njimi Avstrija.

35 Slovencev, ki delajo v Egiptu, ostajajo v državi Kakih 35 Slovencev, ki v Egiptu živijo in delajo, je po besedah vira večinoma "vraščenih v to okolje in ga ne nameravajo zapustiti". Je pa veleposlaništvo v stiku z njimi in spremlja njihov položaj.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je ob koncu svojega obiska v Izraelu zavzela, da bi reforme v Egiptu potekale mirno in brez kaosa in nasilja, Mubaraka pa pozvala, naj zagotovi svobodo zborovanja in obveščanja.

Po podatkih ZN neredi v Egiptu terjali 300 žrtev Po podatkih ZN je v nemirih v Egiptu doslej umrlo že 300 ljudi, okoli 3000 jih je bilo ranjenih, več sto pa so jih oblasti aretirale. Po podatkih egiptovskih virov je v protivladnih protestih, ki trajajo že osmi dan, umrlo okoli sto ljudi.

Unesco poziva k zaščiti kulturne dediščine Direktorica Sklada ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) Irina Bokova pa je po plenjenju v svetovno znanem Egipčanskem narodnem muzeju v Kairu, v katerem so vandali konec tedna med drugim uničili dve egipčanski mumiji, pozvala k zaščiti edinstvene kulturne dediščine v Egiptu.

Nemiri bodo upočasnili gospodarsko rast Ena vodilnih svetovnih bonitetnih agencij Standard & Poor's je zaradi nemirov, ki pretresajo Egipt, tej severnoafriški državi znižala bonitetno oceno za eno stopnjo na BB. Ocenili so, da bodo nemiri in politična nestabilnost upočasnili gospodarsko rast države ter škodili njenim javnim financam. Dan pred tem je bonitetno oceno Egipta znižala tudi agencija Moody's.

Ne spreglejte