Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
19.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 19.23

7 let, 12 mesecev

Nato v Afganistanu potrebuje 2000 policijskih inštruktorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zveza Nato v Afganistanu potrebuje najmanj 2000 policijskih inštruktorjev za usposabljanje afganistanske policije, je dejal generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen.

Kot je opozoril, v Afganistanu, kar zadeva policijo, ni dovolj inštruktorjev. "Še vedno nimamo več kot sto ekip za usposabljanje, ki jih potrebujemo," je dodal. Te ekipe ponavadi sestavlja med 20 in 30 inštruktorjev, kar po navedbah neimenovanega predstavnika Nata pomeni, da bi zanje potrebovali še med 2000 in 2400 policistov. Rasmussen je ob tem posvaril, da bodo v prihodnjih dveh letih potrebovali še dodatne ekipe policijskih inštruktorjev. Postopen prenos nadzora na afganistanske sile Nato je na mednarodni konferenci o Afganistanu minuli teden v Londonu napovedal postopen prenos nadzora na afganistanske sile, kar naj bi se začelo že konec leta. Natove sile Isaf naj bi tako afganistanski vladi oz. njenim silam predale odgovornost za obrambo in ohranjanje javnega reda in miru, toda za to potrebujejo usposobljene tako vojake kot policiste.

Dodatnih 30.000 ameriških in 9000 zavezniških vojakov v Afganistanu bo v skladu z načrtom namenjenih predvsem okrepitvi usposabljanja afganistanskih vojakov in policistov. Afganistanska vojska naj bi namreč do oktobra 2010 štela 135.000 vojakov, policija pa 109.000. Do oktobra 2011 pa bi moralo biti vojakov 171.600, policistov pa 134.000, skupno torej 300.000 pripadnikov afganistanskih varnostnih sil.

"Potrebujemo še 21 ekip vojaških inštruktorjev" Rasmussen je opozoril, da primanjkuje tudi vojaških inštruktorjev, a je to manj kritično. "Potrebujemo še 21 ekip vojaških inštruktorjev," je dejal. Za usposabljanje afganistanskih vojakov naj bi po navedbah predstavnika Nata na terenu potrebovali najmanj 180 ekip vojaških inštruktorjev, t. i. skupin OMLT. Eno od teh skupin bo predvidoma jeseni prevzela tudi Slovenija in sicer naj bi urili bataljon afganistanske vojske. Zaenkrat pa nič ne kaže, da bi Slovenija sodelovala tudi pri urjenju afganistanskih policistov.

O pomanjkanju ekip inštruktorjev v Afganistanu bo sicer v četrtek in petek spregovoril tudi na srečanju obrambnih ministrov zavezništva v Carigradu, je še napovedal generalni sekretar zavezništva.

Ne spreglejte