SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nato in Rusija bosta skupaj varovala nebo

4

termometer

Zveza Nato in Rusija nameravata v prihodnje skupaj varovati zračni prostor pred morebitnimi terorističnimi grožnjami.

Kot so sporočili iz zavezništva, se bodo bojna letala iz več članic Nata in Rusija prihodnji torek in sredo skupaj urila v prestrezanju sumljivih letal.

Želijo preprečiti napade z ugrabljenimi letali Vaje, ki bodo potekale v okviru skupne zračne pobude (CAI), naj bi bile uvod v stalno pripravljenost za primer teroristične grožnje. Cilj pobude je s pomočjo dveh centrov, enega v Varšavi, drugega v Moskvi, preprečiti morebitne teroristične napade z ugrabljenimi letali.

Skupna zračna pobuda je projekt Sveta Nato-Rusija. Načrtovana le bila že leta 2005, zaradi napetosti med Moskvo in zavezništvom pa je bila nato več let na hladnem.

V okviru prve vaje v torek naj bi iz Krakova poletelo poljsko letalo, ki naj bi se nato preusmerilo iz načrtovane poti in prekinilo povezave z zračno kontrolo. Nato naj bi ga izsledila poljska vojaška letala in ga prisilila k spremembi smeri. Malo zatem naj bi ruska vojaška letala prevzela spremstvo "nenadzorovanega" letala in ga pospremila do poljskega letališča Malbork. V sredo naj bi podobne vaje, na katerih bodo sodelovala turška in ruska letala, izvedli nad Črnim morjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin